POZIV NA STRUČNU PREZENTACIJU
30.01.2020

 

 

Kao što smo Vam krajem prošle godine najavili, i ove godine će se aktivnost Strukovne komore prvenstveno odnositi na organizaciju stručnih edukacija i stručnog usavršavanja.

 

Započinjući sa realizacijom ovih aktivnosti, u skladu sa Programom rada Strukovne komore za 2020., obavještavamo Vas da će se u zajedničkoj organizaciji Strukovne komore elektro inženjera i firme „CSP – Consulting Cyber-security Protection services“ d.o.o. iz Podgorice, održati Stručna prezentacija, na temu:

 

 

„PROJEKTOVANJE INTELIGENTNOG VIDEO NADZORA U SISTEMIMA KRITIČNE INFRASTRUKTURE“

 

Predavač na Stručnoj prezentaciji biće gospodin Marijo Kolovrat, dipl. inž. el., sa više od 15 godina iskustva u bezbjednosnim sistemima, koji već nekoliko godina savjetuje projektante sistema u kompleksnim i kritičnim sistemima.

Stručna prezentacija će se održati u sali Hotela „Centre Ville“ u Podgorici, u ČETVRTAK, 13.02.2020.godine, sa početkom u 11,00 h.

 

 

Tema Stručne prezentacije je sljedeća:

 

Sistemi nadzora načelno se posmatraju kao trošak, u dijelu CAPEX-a i OPEX-a, medjutim, u zavisnosti od načina upotrebe, investicija u bezbjednost može doprinijeti uštedama pa čak indirektno i doprinijeti generisanju prihoda. Iskustveno, u poslovnom ili bezbjednosnom smislu, ulaganje u pravi sistem dovodi do: nižih troškova zbog manjeg broja bezbjednosnih incidenata, nižih troškova zbog manjeg uticaja nastalog incidenta na poslovno okruženje, nižih troškova zbog bolje i efikasnije organizacije sistema bezbjednosti i povećanja obima poslovanja zbog osjećaja sigurnosti, i drugo.

 

Inteligentni sistemi video nadzora doprinose smanjenju potrebe za angažovanjem ljudskog faktora. Medjutim, pored ovog, uskog posmatranja aspekta efikasnosti i optimizacije troškova, inteligentni sistemi nadzora preveniraju i zaustavljaju prijetnje poput terorističkih, potpomagažu operacije u bezbjednosnim aktivnostima i kriznim situacijama, precizno izvršavaju monotone zadatke, itd.

 

Tokom prezentacije biće objašnjeno:

• kako birati i iskoristiti najširi spektar kamera rezolucije od 1MP do 30MP;

• kako izgraditi robustan, stabilan i istovremeno prilagodljiv sistem video nadzora na objektima kritične infrastrukture;

• obezbjedjivanju brzine dobijanja potrebnih podataka iz robustnih sistema; primjeni deep-learn- ing algoritama i vještačke inteligencije u preventivnciji;

• inteligentnom “Live” monitoringu u kojem sistem zadržava fokus samo na relevantnim de- taljima;

• obezbjedjivanju brzine lociranja specifičnih osoba ili vozila pretraživanjem ogromne količine snimljenog materijala iz sistema sa nekoliko hiljada kamera i td.

 

Tokom prezentacije obradjićemo makar jednu studiju slučaja, koju ćemo zajednički kandidovati.

Jedan od predloga odnosi se na zaštitu fudbalskih stadiona i stadionske infrastrukture.

 

Sve Vas koji ste zainteresovani za ovu temu, pozivamo  da prisustvujete Stručnoj prezentaciji i uzmete aktivno učešće na istoj.

 

U cilju što bolje organizacije, molimo Vas da svoje učešće na zajedničkoj Stručnoj prezentaciji SKEI i firme „CSP – Consulting Cyber-security Protection services“ d.o.o. iz Podgorice, potvrdite slanjem pozitivnog odgovora na jedan od

e-mail-ova: m.zeljko@t-com.me ili zeljko.maras@ikcg.co.me , najkasnije do utorka, 11.02.2020,

 

Nadamo se da ćete, svojim odzivom i prisustvom ovoj i svim osalim edukacijama, i nadalje podržavati rad Vaše Strukovne komore, kao što ste to radili i proteklih godina.

 

 

 

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021