Pogled 31
24.02.2020

Pred vama je novi broj časopisa Pogled Inženjerske komore Crne Gore koji otvaramo redovnom rubrikom Epicentar sa predstavljenim događajima koji su obilježili rad Komore u prethodna tri mjeseca. Posebno ističemo okrugli sto „Stanovanje i 'savremena' praksa“ u organizaciji IKCG - Strukovne komore arhitekata, stručni skup “Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori - Energetski potencijal biomase”, u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Inženjerske komore Crne Gore, stručni skup „Dani elektro inženjera“ pod sloganom „Od ideje do realizacije“, koji se u organizaciji IKCG - Strukovne komore elektro inženjera održavaju treću godinu za redom, učešće predstavnika IKCG na redovnoj sjednici Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju. Najavili smo i obilježavanje Svjetskog dana inženjera, koji će četvrtog marta u organizaciji IKCG, biti obilježen i u Crnoj Gori.


U novom broju kroz razgovor sa Sergejem Konovalukom, generalnim direktorom kompanije Intehros, liderom na ruskom tržištu kada je riječ o djelovanjima na poljima energije, inženjerstva, elektronike i robotike, saznajemo o revolucionarnim dostignućima iz oblasti robotike. U rubrici Pogled izdvojeni su neki od najznačajnijih inženjerskih projektata u našoj zemlji, okruženju i svijetu, a kada je riječ o zelenoj energiji predstavljamo projekte vjetroelektrana u Crnoj Gori. U novom Pogledu pišemo o obilježavanju 110. godina postojanja i rada Elektroprivrede Crne Gore, o jubileju koji će, kako je najavljeno, proći u ekološkoj rekonstrukciji postojećeg bloka TE “Pljevlja“. U rubrici Stav predstavljamo rad koji ukazuje na neophodnost sistema za upravljanje mostovima u Crnoj Gori, a takođe podsjećamo na rođendan najstarijeg industrijskog giganta na ovim prostorima, na tivatski Arsenal čiji su zaštitni znak decenijama bili vrsni majstori i inženjeri.

U intervjuu sa prof. dr Rifatom Alihodžićem, autorom projekta „Kuća maslina“ u Baru saznajemo više o ovom objektu koji je projektovan kao administrativni i edukativni centar, objekat koji će imati manji pogon za preradu maslina i biti otvoren, za sve crnogorske maslinare  i za turiste, krajem avgusta 2020. u Baru. U novom broju o predstavljanju Crne Gore na četvrtom Balkanskom bijenalu arhitekture u Beogradu, a poseban prostor posvetili smo obilježavanju petnaest godina od smrti Ranka Radovića, velikog arhitekte, filozofa, univerzitetskog profesora, osnivača Departmana za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu, pisca značajnih eseja o arhitekturi i urbanizmu, vrsnog crtača i grafičara.

U Pogledu predstavljamo dvije značajne monografije iz oblasti arhitekture i urbanizma, a riječ je o djelima - “Urbanistički razvoj Podgorice - diskontinuitet veze grada sa rijekama” autorke mr Sanje Vlahović Savić i “Arhitektura i urbanizam Nikšića nakon Drugog svjetskog rata” autora dr Vladimira Bojkovića. Predstavljamo i rijedak naučni i istraživački podvig - djelo Radojice Raša Pavićevića “Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” (drugo dopunjeno izdanje). U novom broju donosimo nastavak priče o Bauhausu -  Državnom domu građenja, njemačkoj avangardnoj umjetničko-dizajnersko-arhitektonskoj školi, priču o Gradskoj kući u Nikšiću, objektu izgrađenom 1927, a novo druženje zaokružujemo tekstom o crnogorskim graditeljima.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021