Obilježen Svjetski dan inženjera održivog razvoja
05.03.2020

 

U organizaciji Inženjerske komore Crne Gore, juče je u Podgorici, obilježen Svjetski dan inženjera održivog razvoja.

Generalna skupština UNESCO je u decembru prošle godine usvojila rezoluciju, kojom je 4. Mart ustanovljen kao Svjetski dan inženjera održivog razvoja. Inicijativa je potekla od Svjetske federacije inženjerskih organizacija. Četvrti mart odabran je jer su se na taj dan 1968. godine, u Parizu, okupili predstavnici naučno-tehničkih udruženja iz čitavog svijeta i pod pokroviteljstvom UNESCO osnovali Svjetsku federaciju inženjerskih organizacija. Ova međunarodna organizacija danas okuplja nacionalne inženjerske institucije iz gotovo 100 zemalja, predstavljajući više od 30 miliona inženjera... Inženjerska komora Crne Gore je pristupila Svjetskoj federaciji inženjerskih organizacija, u novembru 2011. godine.


Cilj je da 04. Mart označi početak akcija podizanja svijesti o značaju inženjerstva i održivog razvoja, jačanja saradnje sa Vladom, civilnim društvom, privatnim i javnim sektorom, univerzitetima, građanima i prilika za promociju profesije inženjera, svestranosti koje nosi, njihove uloge u društvu, ali i velike odgovornosti.
 

Svjetski dan inženjera održivog razvoja, obilježen je održavanjem Konferencije tj. tri stručna tematska predavanja predstavnika IKCG i panel diskusije Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Konferenciju su otvorilii Dragana Čenić, državna sekretarka u MInistarstvu održivog razvoja i turizma i Srđan Laković, predsjednik Komore, nakon čega je uslijedilo predavanje prof. dr Srđana Jankovića, dipl.inž.građ., na temu "Seizmički rizik u Crnoj Gori danas". Kolika je uloga i značaj inženjera u promociji principa održivog razvoja i implementaciji standarda kvaliteta govorio je dr Dragan Žarković dipl.inž.građ., dok je o BIM tehnologijama (Building Information Modeling) izlaganje imao mr Novica Mitrović, dipl.inž.arh. Na panel diskusiji MORiT-a "Kako dostići Cilj održivog razvoja 11: Učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnim, bezbjednim, prilagodljivim i održivim u Crnoj Gori?" govorili su Dragana Čenić, Miodrag Maraš, Aneta Kankaraš i predstavnica UNDP-a.

 

Fotografije

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021