POGLED 33
20.08.2020

Novi broj časopisa Pogled otvaramo rubrikom Epicentar u kojoj pišemo o izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Izmijenjenim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata vraćaju se nadležnosti Inženjerskoj komori Crne Gore (IKCG) i prošireno je njeno djelovanje. Većina onog što je godinama bilo u nadležnosti Komore, oduzeto je prethodnim zakonom od oktobra 2017. godine. Parlamentarna većina je usvojila 30. jula ove godine praktično novi zakon u oblasti planiranja prostora i izgradnji objekata, nakon što je izmijenjeno 99 članova. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORiT) tvrde da će ključne izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata dovesti do brže procedure izrade i donošenja planske dokumentacije, jednostavnijeg procesa legalizacije, efikasnije inspekcijske kontrole u oblasti građenja, brže realizacije investicija... 


O tome kako je izgledao početak profesionalnog angažovanja na najvećem infrastrukturnom projektu u crnogorskoj istoriji razgovaramo sa prof. dr Mladenom Ulićevićem, dipl.inž.građ. i dr Perom Vujovićem, dipl.inž.građ, tvorcima idejnih rješenja mostova na autoputu, a u nastavku serijala posvećenom sistemima planiranja u zemljama EU predstavljamo iskustva Austrije.

U novom broju Pogleda i o investiciji EPCG vrijenoj 60 miliona eura. Riječ je o izradnji vjetroelektrane “Gvozd“ koja će se nalaziti na istoimenoj lokaciji, u blizini već postavljenih vjetroturbina na Krnovu. Radovi  bi trebalo da počnu tokom naredne godine i budu završeni za 18 mjeseci.

U okviru rubrike Projekat predstavljamo Sistem za nadgledanje životne sredine u realnom vremenu -  RTEPMS. Projekat, kojim rukovodi doc. dr Marko Simeunović sa timom mladih istraživača, predstavlja senzorsku platformu koja može na efikasan način da prikuplja, šalje i obrađuje senzorske podatke, a uz pomoć eksperata iz Regionalnog vodovoda Crne Gore razvijeno je nekoliko modula stručnog sistema za praćenje pitke vode, kvaliteta vode za plivanje i uzgoja ribe a shodno potrebama razviće se i dodatni moduli.

Ulaskom Crne Gore u pregovare za pristup EU, otvaranjem određenih poglavlja i uz činjenicu da je Crna Gora ekološka država, pristupilo se izgradnji modernih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) po evropskim standardima i do sada su realizovana u Nikšiću, Budvi, Kotoru i Tivtu, Pljevljima, Beranama i Mojkovcu a u toku je realizacija projekata u Danilovgradu i Podgorici. U novom broju razgovaramo sa timom stručnjaka nikšićke firme “MontEnergo“ koja je napravila softver za funkcionisanje kompletnih postrojenja u Nikšiću, Beranama i Pljevljima.

Kroz razgovor sa crnogorskom arhitekticom Vasilijom Abramović upoznajemo se sa projektom “Syntony“ koji će Crnu Goru predstavljati na XVII Bijenalu arhitekture u Veneciji (2021). Podsjetićemo se i velikog crnogorskog arhitekte Slobodana Vukajlovića kao i projekata jednog od najzančajnijih imena u arhitekturi Crne Gore nakon Drugog svjetskog rata - Đorđija Minjevića.

U okviru rubrike Rekonstrukcija donosimo priču o konačnom obnavljanju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, a radove vrijedne 1,2 miliona eura finansira Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta. Radovi na objektu, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, obuhvatiće rekonstrukciju zidova, plafona, podova, dijela krova, sanaciju kamenih prilaza i stepeništa, prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom.

U novom broju o incidentu koji je promijenio svjetsku brodogradnju, o  tragičnim sudbinama brodova “Principessa Jolanda” i “Principessa Mafalda”, koji su nosili imena italijanskih princeza - unuka kralja Nikole.

Redovna rubrika Arheotok donosi istraživačku priču o enigmama Lješanske nahije, a novi broj zaokružuje podsjećanje na crnogorske graditelje u okviru rubrike Arhiv.

 

O ovim i drugim temama sadržajnije u novom broju Pogleda.

 

 

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021