Novi broj časopisa Pogled Inženjerske komore Crne Gore
06.11.2020

Novi broj časopisa Pogled Inženjerske komore Crne Gore otvara rubrika Epicentar sa osvrtom na Okrugli sto „Arhitektonski konkursi u zemljama EU“ koji je u organizaciji Strukovne komore arhitekata - IKCG, krajem septembra održan u Podgorici.

Izmijenjenim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata (jul, 2020) Inženjerskoj komori Crne Gore (IKCG) vraćene su nekadašnje nadležnosti i prošireno je njeno djelovanje. O radu ove institucije, novim programima i angažovanjima, razgovaramo sa Srđanom Lakovićem, dipl.inž.el. predsjednikom IKCG.


U rubrici Pogled (Svijet u izgradnji) predstavljen je presjek aktuelnih projekata iz različitih inženjerskih oblasti koji se realizuju u Crnoj Gori, okruženju, svijetu. U Pogledu razgovaramo sa Zoranom Glomazićem, predsjednikom Instituta za standardizaciju Crne Gore, koji djeluje u cilju da zainteresovanim stranama u Crnoj Gori obezbijedi crnogorske standarde usaglašene sa evropskim i međunarodnim. Kao jedan od instrumenata politike energetske efikasnosti EU, u novom
broju, predstavljen jeSoftver za proračun energetskih karakteristika zgrada, a u okviru rubrike Energetska efikasnost predstavljene su komercijalne zgrade čiji sistemi, koji ih opslužuju, rade na principu toplotnih pumpi.

U nastavku slijedi  priča o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja - izrada Glavnog projekta i izvođenje radova će se realizovati u period od 2020. do 2024. godine. U novom broju Pogleda predstavljen je rad posvećen Hidroelektrani Risan (o pravičnoj raspodjeli  idroenergetskog potencijala) tj. o velikoj energetskoj i ekonomskoj šteti koju je Crna Gora pretrpjela (i koju dalje trpi) zbog nekorišćenja pripadajućeg hidropotencijala Hidroenergetskom sistemu “Trebišnjica” jer taj njen resurs  od 1968. u cjelosti koriste Republika Hrvatska i Republika Srpska.

Kroz razgovor sa Dragutinom Dubljevićem, arhitektom koji je predsjednik Upravnog odbora Udruženja BIM Montenegro upoznajemo se sa djelatnostima ove institucije  osnovane u julu 2020. Udruženje je osnovano zbog organizovanog umrežavanja, povezivanja, druženja, obrazovanja i omogućavanja razmjene iskustava između akademskih eksperata, inženjera, entuzijasta i drugih zainteresovanih  pojedinaca u oblasti BIM (Building Information Modeling)/VDC (Virtual Design and Construction) tehnologije, rada na standardizaciji BIM i VDC tehnologija i njihove primjene, kao i saradnje sa organizacijama i javnim ustanovama, institucijama i udruženjima u zemlji i inostranstvu koje se bave sličnim djelatnostima ili koje mogu imati koristi od ove djelatnosti.

O jednoj gradotvornoj viziji centralnog trga u Podgorici (Nenaučena lekcija prošlosti) je priča posvećena  prvonagrađenom radu na Konkursu za izradu programskog i idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Ivana Milutinovića, raspisanom 1971. godine i Detaljni urbanistički plan trga, koji je iz ovog rada proistekao, jedna su od tih  nezaobilaznih i dragocjenih lekcija, a sasvim vjerovatno i najsveobuhvatnija vizija transformacije glavnog podgoričkog trga do danas.

Kroz rubriku Perspektiva upoznajemo se sa Milošem Jelovcem, jednim od najboljih studenata na Elektrotehničkog fakulteta UCG, osnivačem NVU “Korak sa naukom” i organizatorom prve Inženjerske škole nauke koja je sa velikim uspjehom održana u Pljevljima.

U novom broju i o radničkim naseljima “Humci” i “Budo Tomović”, prostornim svjedocima jednog vremena, projekti Vsevoloda Butovskog, inače jedan od značajnijih arhitekata koji su uticali na izgradnju Nikšića nakon Drugog svjetskog rata.

U okviru rubrike Pogled unutra donosimo tekst posvećen Staroj varoši, autentičnom naselju u Podgorici čije graditeljsko nasljeđe je vrijedno saznanje istorije.

Kroz razgovor sa arhitektom Slobodanom Bobom Mitrovićem upoznajemo se sa njegovim nedavno promovisanom Monografijom posvećenoj Josipu Sladeu Šiloviću. Monografija, nakon višegodišnjih autorovih istraživanja, nudi sistematsku sublimaciju graditeljskog opusa Josipa Sladea, oca moderne crnogorske arhitekture.

U novom broju i o inventivnom proizvodu koji je nastao u prefabrikovanoj montažnoj građevinskoj industriji. Riječ je o prefabrikovanoj jedinici površine cca 60,00m2, koja je slobodna u prostoru ili koncentrisana, kao više stambenih jedinica (UMBRELLA PREFABRICATED UNIT).

U okviru rubrike  Portret predstavljamo indisjkog arhitektu Balkrišnu Došija, dobitnika Prickerove nagrade 2018. godine, arhitektu koji jepomogao Le Korbizjeu da izgradi Čandigar, arhitektu koji je donio brutalizam u Indiju.

O ulozi Boke Kotorske u razvoju  prvog jugoslovenskog hidroplana (Kako se gradio Ikarus) donosimo hronološki osvrt na intersantnu pomorsko- vazduhoplovnu prošlost Kumbora.

U redovnoj rubrici Arheotok nastavljamo sa pričom o Lješanskim enigmama, tj. o do sada  neistraženim selima Desići i Selišta, koja se prvi put zvanično pominju početkom XVI vijeka.

Novi broj časopisa Pogled zatvara rubrika Arhiv posvećena crnogorskim graditeljima. U ovom broju podsjećanje na prve generacije učenika Građevinskog tehnikuma iz Podgorice, kao i podgoričke Građevinske škole.

 

Štampanu verziju ovog, ali i svih prethodnih brojeva časopisa Pogled, možete preuzeti u prostorijama Komore. Na lični zahtjev, časopis se može dostaviti i putem pošte, na traženu adresu.

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021