IN MEMORIAM VELIZAR ČAĐENOVIĆ
22.03.2021
POSLEDNJI POZDRAV 
 
In memoriam Velizar Čađenović

 

Dana 17. marta 2021. godine iznenada je preminuo Velizar Čađenović, diplomirani inženjer zaštite od požara, član Upravnog odbora Inženjerske komore Crne Gore i potpredsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore drugih inženjerskih struka.

 

Velizar Čađenović je rođen 18. aprila 1950. godine u Podgorici. Završio je Srednju građevinsku školu u Podgorici, a potom školovanje nastavio u Novom Sadu, na Visokoj tehničkoj strukovnoj školi, smjer zaštita od požara. Po završenim studijama, zaposlio se u barskom SUP-u, na poslovima inspektora za zaštitu od požara.

Od 1. januara 1988. radio je kao komandir vatrogasne stanice u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “24. Novembar”, i do kraja života ostaje vjeran ovom pozivu. Od 2000. godine u Vatrogasnom savezu Crne Gore nastavlja sa unaprjeđenjem vatrogastva u Crnoj Gori, a od 2007. godine do penzionisanja 2018. obavljao je dužnost komandira u Službi zaštite Opštine Bar.

 

Velizar Čađenović je bio glavni inicijator pokretanja izgradnje novog Vatrogasnog doma, kao i unapređenja vatrogastva u Baru i čitavoj Crnoj Gori. Izuzetno požrtvovan i posvećen poslu, prije svega spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, svojim nesebičnim zalaganjem prenosio je znanje mlađim generacijama. Svoj posao obavljao je sa velikom ljubavlju i posvećenošću. U velikom broju situacija, bio je na prvoj liniji gašenja požara, danima ostajući sa svojim vatrogascima na mjestu gdje divlja vatrena stihija.

 

Kao stručnjak iz oblasti zaštite od požara bio je angažovan u radu Inženjerske komore Crne Gore. Od 2012. do 2021. godine bio je član Skupštine Strukovne komore drugih inženjerskih struka Inženjerske komore Crne Gore, od 2012. do 2016. bio je član Izvršnog odbora Strukovne komore drugih inženjerskih struka, a od 2016. do 2021. član Upravnog odbora Inženjerske komore i potpredsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore drugih inženjerskih struka. Bio je i član Uređivačkog odbora IKCG u periodu od 2018-2020. godine.

 

Bavio se projektovanjem, revizijama i tehničkim prijemima objekata iz oblasti zaštite od požara.

 

Velizar je vrlo uspješno, savjesno i temeljito obavljao sve funkcije u Inženjerskoj komori. Posebno se zalagao da mlađim kolegama, članovima Inženjerske Komore, prenese svoje bogato radno i životno iskustvo, inicirajući i rukovodeći organizacijom većeg broj okruglih stolova sa vrlo savremenim i praktičnim stručnim tematikama iz oblasti zaštite od požara.

 

Djelo Velizara Čađenovića-Čađa ostavilo je dubok, prepoznatljiv i neizbrisiv trag u oblasti zaštite od požara, a njegov plemeniti lik će biti trajno urezan u srcima naših članova.

 

Vijest o smrti dragog Velizara, primili smo sa tugom i nevjericom. Izgubili smo prijatelja, plemenitog čovjeka i velikog humanistu. Kao takvog, nosićemo ga u našim sjećanjima.

 

Velizar Čađenović je sahranjen u četvrtak, 18. marta 2021. godine, na gradskom groblju Gvozden brijeg u Baru.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021