OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA IKCG ČLANSTVU
22.03.2021

Poštovani članovi Inženjerske komore Crne Gore i uvažene kolege,

 

Nadam se da vas ovo pismo nalazi u dobrom zdravlju te da nezavidna situacija sa korona virusom nije mnogo uticala na vaš profesionalni angažman i poslovne rezultate.

 

Kao što ste upoznati, Inženjerska komora Crne Gore je organizovala svoj rad u skladu sa aktuelnim pandemijskim mjerama, trudeći se da svakodnevno izađe u susret potrebama svojih članova. Međutim, zbog poštovanja važećih preporuka Ministarstva zdravlja, bili smo u obavezi da interne procese organizacije sjednice Skupštine i usvajanja Izmjena i dopuna Statuta Komore, a potom i izbora novog rukovodstva na svim nivoima, odložimo do daljnjeg. Ovim putem želim da vas informišem da je Komora preduzela sve aktivnosti potrebne za sprovođenje pomenutih procedura. Naime, u skladu sa čl. 145 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Komora se dopisom broj 01-140 od 26.01.2021.godine obratila nadležnom Ministarstvu ekologije, planiranja prostora i urbanizma uz zahtjev za davanje saglasnosti na predlog Statuta, što je preduslov za dalje procedure. Ministarstvo nas je 04.03.2021.godine obavijestilo da je “u cilju otklanjanja nedoumica vezano za nadležnost Ministarstva u pogledu davanja saglasnosti na Statut IKCG, a imajući u vidu odredbe novog Zakona o državnoj upravi,  uputilo dopis broj 01-95/3 od 11.02.2021.godine Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija sa zahtjevom za tumačenje Zakona o državnoj upravi (“Službeni list Crne Gore”, br.78/18)”, te da je, s obzirom da odgovor još nije stigao, a u cilju ubrzanja procedure, uputilo i urgenciju za davanje mišljenja. Prema tome, po dobijanju pozitivnog mišljenja od strane nadležnog Ministarstva, a uz prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva zdravlja, Komora će svojim maksimalnim kapacitetima raditi na sprovođenju gore pomenutih aktivnosti.

 

U ovom trenutku želimo da iskažemo našu punu opredijeljenost da se tekući poslovi u Komori obavljaju u mjeri u kojoj je to dozvoljeno, i da još jednom afirmišemo politiku “otvorenih vrata” koju vodimo prema svom članstvu. Naš Sekretarijat Vam stoji na raspolaganju kako biste blagovremeno i efikasno ostvarili prava koja vam po osnovu članstva u Komori pripadaju.

 

U uvjerenju da ćemo sačuvati naše zdravlje i zajedno, sa dobrom energijom, izaći iz situacije koja nas je zadesila na globalnom nivou, srdačno Vas pozdravljam.

 

 

PREDSJEDNIK
Srđan Laković, dipl.inž.el.
© Inženjerska Komora Crne Gore 2021