Novi broj časopisa "Pogled"
11.08.2021

 

"Pogled", časopis Inženjerske komore Crne Gore (IKCG), u novom 37. broju donosi sadržaj sa aktuelnim i stručnim radovima iz gotovo svih oblasti inženjerskog djelovanja. Rubrikom Epicentar, u kojoj je akcenat na aktivnostima IKCG u protekla tri mjeseca, otvaramo novi broj i ovom prilikom izdvajamo - potpisivanje Ugovora o saradnji Inženjerske komore Crne Gore sa Institutom za standardizaciji Crne Gore i najavu o predstojećim, sada već tradicionalnim - Petim danima elektro inženjera, međunarodnoj manifestaciji u organizaciji Strukovne komore elektro inženjera IKCG.


 

U novom "Pogledu" o projektu gradnje međudržavnog mosta na Tari na spoju magistralnih puteva M3 (Šćepan polje) i M-18 (Hum), kao i priključnih graničnih dionica, koji će značajno će poboljšati saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH). U nastavku slijedi priča o izgradnji magistralnog puta Cetinje-Čevo-Nikšić ili popularno Katunske magistrale. 

O događajima koji su obilježili rad elektroenergetskog sistema Crne Gore u periodu od 1990. do 2000. za novi broj Pogleda piše mr Boško Bogetić, dipl.inž.el. Decentralizacija obnovljivih izvora energije i digitalizacija distributivne mreže, rad je koji za Pogled potpisuju Igor Strugar, dipl.inž.el. i Lazar Komar, dipl.inž.el, a o konceptu budućih bežičnih mreža šeste generacije – 6 G piše dr Uglješa Urošević, dipl.inž.el.

Rad Prilagođavanje promjenama uslovljenim smart virusom - SARS CoV 2 s akcentom na termotehnici u službi građevinarstva potpisuje dr Mile S. Šiljak, dipl.inž.maš, dok u rubrici Analiza o siimulaciji vertikalnog izmjenjivača u zemlji u sistemu sa toplotnim pumpama piše mr Marko Đekić, dipl.inž.el.

U novom broju je i priča o istraživanju Crnogorskog podmorja. Pogled nastavlja urbanistička šetnja od Sat-kule do “pljace”, priča o neusaglašenosti djelovanja u prostoru na primjeru Stare i Nove varoši (Podgorica). Slijedi priča o arhitekturi Nikšića nakon primjene prvog Regulacionog plana koji je uradio arhitekta dr Josip Šilović Slade.

Pogled predstavlja priču o nekadašnjoj žičari Kotor-Krstac-Njeguši-Cetinje, nesvakidašnjem transportnom sistemu koji je više od prije vijeka egzistirao u Boki i njenom zaleđu. U nastavku slijedi priča o fotografiji koja direktno svjedoči o ključnim momentima morfogeneze Podgorice, koja ukazuje na momente koji su bitno uticali na razvoj i karakter grada pod Goricom. Fotografija, na kojoj je prikazan pogled na grad s brda Ljubović, nastala je nastala 1953. godine i djelo je američkog antropologa Džoela Martina Helperna. Rubrika Arheotok donosi treći i ujedno posljednji nastavak istraživanja (Gornjih i Donjih Lapovića) u blizini Obluna, a novi broj Pogleda zaokružuje rubrika Arhiv koja predstavlja nastavak serijala posvećenog crnogorskim graditeljima (o osnivanju crnogorskih usanova za obrazovanje kadrova u građevinarstvu).

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021