ARHITEKTURA “PALA“ NA ISPITU KONKURSNOG ŽIRIJA
09.02.2022

 

Odluka  Konkursnog  žirija  međunarodnog  Konkursa  za  idejno  arhitektonsko  rješenje  vrtića  i  jaslica  centralnog   objekta   za   potrebe   JPU   „Vukosava   Ivanović   Mašanović“   u   Baru,   nije   u   skladu   sa  arhitektonskim vrijednostima koje arhitektonski konkursi treba da promovišu, jednoglasan je zaključak Izvršnog odbora strukovne komore arhitekata IKCG. 

Nedavno  završeni  arhitektonski  konkurs  za  idejno  arhitektonsko  rješenje  vrtića  i  jaslica  centralnog  objekta  za  potrebe  JPU  „Vukosava  Ivanović  Mašanović“  u  Baru,  a  koji  je  raspisalo  Ministarstvo  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, završen je žalbom koju je potpisao 21 učesnik konkursa  ili autorski tim.   

Izvršni odbor strukovne komore arhitekata apsolutno ne želi da ulazi u izbor  Konkursnog žirija, niti da  iznosi stav  po pitanju njihovog izbora nagrađenih radova, već samo da istakne činjenicu iz izvještaja Konkursnog žirija koji je diskvalifikovao 24 od 47 pristiglih radova.  

Strukovnoj organizaciji  čiji je krajnji cilj zaštita struke  i javnog interesa,  je teško razumljiva činjenica  Konkursnog  žirija  da  je  10  radova  bez  vrednovanja  diskvalifikovano  jer  veličina  jednog  od  fajlova  predatih na CD-u prelazi težinu od 15mb. Teško razumljivo je i da su 2 rada eliminisana na isti način jer  je šifra naznačena u gornjem desnom uglu, a trebala je biti u lijevom.  

Iako su navedeni uslovi bili zadati u okviru Konkursnog zadatka, kao strukovna organizacija ne možemo  da prihvatimo da se  Konkursni zadatak i Pravilnik o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa,  koriste na ovakav  način, i da se kvalitet arhitektonskih rješenja procjenjuje težinom fajla na CD-u, ili  stranom lista na kojem je označena šifra rada, jer to ne doprinosi, ili šteti kvalitetu konkursnog rješenja. 

Diskvalifikovati u startu radove zbog formalnih ili neznačajnih propusta, a u uži  izbor poslati radove  koji možda nisu vodili računa o orjentaciji  radnih prostora za djecu, predstavlja apsurd u stručnom  smislu. Konkursni žiri je umjesto da cijeni veliki odziv arhitektonskih timova, i vrednuje ogroman trud  svojih  kolega,  primijenio  potpuno  suprotan  manir  i  eliminasao  24  rada,  od  čega  veliki  broj  bez  vrijednosnog kriterijuma,  čime je i doveo u pitanje legitimitet izabranih i nagrađenih radova.  

Izvršni odbor strukovne komore arhitekata smatra da se na ovaj način ne promoviše sistem vrijednosti  arhitektonskih  konkursa, i ne podstiču posebno mladi arhitekti da učestvuju na  njima, već se upravo  postiže suprotno. Umjesto da cilj sporovođenja konkursa bude izbor najkvalitetnijeg rješenja, rješenja  se procjenjuju na osnovu težine fajla na CD-u, čime se arhitektura degradira, ali i svodi na nivo pravnih  tumačenja. Dva mjeseca rada pojedinih arhitektonskih timova ocijeniti težinom fajla, možemo shvatiti  samo kao nerazumijevanje specifičnosti arhitektonske profesije. 

O  daljim  aktivnostima  i  učešćem  članova  Komore  arhitekata  na  arhitektonskim  konkursima  koji  se  sprovode na ovakav način, i pod ovakvim uslovima, raspravljaće se  na Skupštini Komore arhitekata zakazanoj za 17. februar.  

I za kraj bi samo citirali čuvenu arhitekticu Zahu Hadid koja je jednom rekla:  “Postoji 360 stepeni, pa zašto se držati jednog”. 

       

Predsjednik Strukovne Komore Arhitekata 

mr  Novica Mitrović, sci.arh.

 Podgorica, februar 2022. godine 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021