Novi broj časopisa "Pogled"
23.02.2022

 

Novi broj časopisa "Pogled" otvara intervju sa mr Nikolom Lukovićem, dipl.inž.građ, predsjednikom Inženjerske komore Crne Gore. Dolazak na funkciju predsjednika Lukovića (14. oktobar, 2021) obilježio je značajan jubilej IKCG - dvadeset godina postojanja i rada kao i intezivno angažovanje ove institucije u donošenju novih zakonskih rješenja o planiranju prostora i izgradnji objekata, takođe i aktivno konsultovanje inženjerske struke u predlaganju rješenja za koncept Nacrta Prostornog plana Crne Gore do 2040.

U nastavku, u redovnoj rubrici Epicentar, donosimo aktuelnosti koje su obilježile rad Inženjerske komore u prethodnom periodu s posebnim osvrtom na obilježavanje jubileja, na izbor novog generalnog sekretara kao i na rad strukovnih komora IKCG. U nastavku novog broja detaljnije i o Nacrtu strategije razvoja Strukovne komore arhitekata za period od 2021. do 2025. godine, koji je SKA koncem prošle godine dala na uvid svojim članovima.

Inženjerska komora Crne Gore i Fakultet za politehniku UDG su krajem prošle godine potpisali Sporazum o saradnji koji podrazumijeva uspostavljanje mehanizma za razmjenu iskustava, znanja, ekspertiza i dobrih praksi. To nam je poslužilo kao dobar povod da u novom broju razgovaramo sa dekanom Fakulteta za politehniku UDG – prof. Dr Zoranom Cekićem, dipl.inž.građ.

Pogled nastavlja istoimena rubrika posvećena inovacijama iz svih oblasti inženjerstva kako u Crnoj Gori i bližem okruženju tako i u svijetu. Razgovaramo sa mr Svetlanom Jovanović, šeficom izrade novog Prostornog plana Crne Gore do 2040. Konceptom Plana je predložen scenario razvoja koji podrazumjeva ekološki i prirodno očuvanu, prosperitetnu, ekonomski i socijalno razvijenu Crnu Goru, koja će u svim oblastima razvoja poštovati princip održivosti koji je davno prepoznat.

U rubrici Projekat predstavljamo buduću realizaciju žičare Kotor – Lovćen za čiju izgradnju je predviđeno 12 mjeseci od datuma ispunjenja preduslova iz ugovora o koncesiji. Prema najavama, dužina žičare će biti nešto manja od četiri kilometra, a kapacitet 1.000 putnika po satu, sa trajanjem vožnje od 12 minuta. Polazna stanica biće na lokalitetu Dub u Kotoru (terminal Dub se nalazi 200 metara od puta Budva-Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat), a krajnja na visoravni Kuk (lokacija terminala nalazi se na nadmorskoj visini 1.350 m) na Lovćenu -  Cetinje. 

U nastavku slijedi priča o podmorskom inženjeringu – podmorskom tunelu kao saobraćajnom rješenju za Bokokotorski zaliv dok je istraživanje u novom broju Pogleda usmjereno na Most na Maloj rijeci i mogućnostima modernizacije održavanja primjenom savremenih sistema i tehnologija.

U rubrici u kojoj prenosimo radove pripremljene za tradicionalni skup Dani elektro inženjera predstavljamo rad o električnim generatorima u vjetroelektranama.

Rubrika Predstavljamo, u novom broju Pogleda, rezervisana je za nagrađivani objekat arhitektice Sonje Radović Jelovac, a riječ je o kući “Chalet Jelovac” koja je osvojila regionalnu i internacionalnu arhitektonsku scenu što potvrđuju brojne nagrade - Bigsee wood design 2018 Ljubljana, S.ARCH 2018 Venecija, Architecture Materprize 2019 Bilbao, German Design Awards 2020 Frankfurt, Cemex Award Meksiko 2021.

Slijedi nastavak priče o Konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici, a potom detaljnije o prvom Regulacionom planu Nikšića – o stvaranju modernog grada.

Razgovaramo sa Velizarom Radonjićem, autorom Hronike graditeljstva u Crnoj Gori, koji nam približava decenijski proces rada na složenoj publikaciji koja obuhvata hronološki pregled sveukupnog graditeljstva na ovim prostorima.

Prostor u Pogledu posvećen je i prvoj samostalno konstruisanoj i izgrađenoj podmornici Jugoslovenske Ratne Mornarice – podmornici Heroj, jednom od danas najatraktivnijih eksponata u turističkom kompleksu Porto Montenegro.

O Mostu na Đurđevića Tari, pored inženjerskog, prilazimo i iz umjetničkog ugla podsjećajući na brojne velikane koji su svojim posebnim izrazom opisivali ovo remek-djelo arhitekture.

U redovnoj rubrici Arheotok donosimo nastavak ekskluzivne priče o “zmijama čuvarkama” na nadgrobnim spomenicima u Crnoj Gori, a posebno poglavlje posvetili smo nedavno preminulom arhitekti Vladislavu Vladu Plamencu koji je svojim nepogrješivim urbanističkim instiktom oblikovao prostor dajući mu autentičnost koja je uvijek bila prepoznata i nagrađena.

Novo druženje zaokružujemo rubrikom Arhiv u kojoj vas ovoga puta podsjećamo na crnogorske laureate Borbine nagrade.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021