SAOPŠTENJE SA SEMINARA IZ OBLASTI KOLOVOZNIH KONSTRUKCIJA
02.03.2022

Seminar iz oblasti kolovoznih konstrukcija, u organizaciji Strukovne komora građevinskih inženjera, uz veliko interesovanje članova Komore realizovan je u petak, 24.02.2022. godine u prostorijama hotela “Ramada”, Podgorica.

U uvodnom predavanju pod nazivom  “Reciklirani materijali i otpadne sirovine u putogradnji – mogućnosti  vs  praksa”  predstavljeni  su  podaci  o  recikliranju  otpadnih  materijala  i  njihovoj  upotrebi u građevinarstvu na globalnom nivou, potkrijepljeno primjerima iz prakse EU, SAD i  regiona.  Predstavljene su i mogućnosti upotrebe građevinskog i industrijskog otpada u  Crnoj Gori, kao i  aktivnosti koje bi trebalo sprovesti kako bi se pripremio zakonodavni okvir za primjenu istih.  Razmatrane  su  kolovozne  konstrukcije  u  kontekstu  održivog razvoja kroz aspekt održive ekonomije, razvoja društava i eliminisanja negativnog uticaja na prirodnu sredinu tokom izgradnje građevinskih objekata.

U narednom periodu, zaključeno je, treba preduzeti aktivnosti u cilju formiranja registra otpadnih materijala za upotrebu u putogradnji (vrste, količine, mjesto i uslovi odlaganja...), ispitivanja ekološke podobnosti tih otpadnih materijala, ispitivanja fizičko-mehaničkih i hemijskih svojstva novih materijala/mješavina dobijenih upotrebom otpadnih materijala. Na osnovu prethodnih aktivnosti, konkretnom otpadnom materijalu (elektrofilterski pepeo, usitnjena otpadna automobilska guma, itd) potrebno je dati status građevinskog materijala. Eliminisati administrativne prepreke na državnom nivou na način što će se inicirati izmjene u zakonodavstvu, izraditi akcioni planovi i propisi u skladu sa EU Direktivama. Animirati relevantne institucije i projektante u pogledu primjene novih proizvoda. 

U okviru drugog  predavanja “Implementacija EN normi u tekućoj kontroli asfaltnih mješavina, razlike i sličnosti sa JUS standardima, tumačenje specifikacija za objekte prema EN normama, učestalost ispitivanja, ključna ispitivanja” predstavljeni su zahtjevi za kompetentnost laboratorija u  cilju  implementacije  evropskih  standarda  i  umrežavanje  svih  članica  Evropske  unije  i  novih  kandidata u jedinstvenu bazu standarda i normi radi uniformnog sistema kontrole kvaliteta. Predstavljeni su komponentalni materijali drobljeni/prirodni frakcionisani agregat - kameno brašno - bitumen  i  bitumenska  veziva  -  dodaci  asfaltima,  kao  i  spisak  standarda  za  komponentalne materijale i komentarisani sa aspekta sličnosti/razlika JUS i EN standarda.  

Kako je kontrola kvaliteta proizvodnje i ugradnje asfaltnih slojeva od izuzetnog značaja za vijek trajanja kolovozne konstrukcije, predstavljen je spisak EN standarda za sprovođenje tekućih ispitivanja, kao i ciljevi implementacije evropskih normi. 

Predstavljen je Zakon o standardizaciji Republike Srbije, kao i objekat Autoput Horgoš - Požega, poddionica Preljina – Požega, koji je izveden u potpunosti prema EN standardima. 

U zaključku teme “Upotrebom evropskih standarda obezbeđuje se ekvivalentnost proizvoda, usluga i kvaliteta materijala kako u Evropskoj uniji tako i na prostoru Zapadnog Balkana uključujući i naše dvije zemlje. Prednost evropskih standarda je u zaštiti zdravlja ljudi, životne sredine, okruženja. Čuvaju se resursi za buduće generacije.”  

U predavanju na temu “Proizvodnja asfalta po hladnom postupku od recikliranog asfalta - izrada recepture, miješanje, ugradnja, analiza rezultata, monitoring nad probnom dionicom” predstavljene su aktivnosti na izradi asfaltne mješavine za bitumenizirani habajući sloj BNHS16.   

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021