Predstavnici Komore na GNP 2022
09.03.2022

Predsjednik Inženjerske komore Crne Gore mr Nikola Luković, dipl.inž.građ. zajedno sa generalnom sekretarkom Blaženkom Dabanović dipl.pravnicom i predsjednikom Skupštine Srđanom Lakovićem, dipl.inž.el. učestvovali su na otvaranju VIII naučno- stručnog skupa"Građevinarstvo, nauka i praksa - 2022", koji se održava u periodu od 8. do 11. marta u Kolašinu, a čiju organizaciju Komora tradicionalno pomaže.

Predsjednik Komore pozdravio je prisutne i poželio uspješan i kreativan rad. U nastavku prenosimo njegov govor:

 

 

 

 

 

 

Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji,

Neizmjerna mi je čast da u ime Inženjerske komore Crne Gore danas prisustvujem otvaranju naučno-stručnog skupa GNP 2022. godine. Zadovoljstvo mi je što skupovi GNPa traju već 16 godina, a posebna čast mi je i to što sam i sam bio dio tima koji je davne 2006. godine organizovao prvi Skup. Ideja ovog prvog Skupa je bila preteča tipa  stručnog usavršavanja koje ovih dana otpočinjemo u Komori, a to je stalno učenje i druženje.

Želio bih danas posebno da pohvalim organizatore koji iz godine u godinu ovaj Skup organizuju sve kvalitetnije i bolje, a naročito one kolege koje ga prate razvijaju od prvog dana. Doprinos koji su oni dali za inženjersku struku je nemjerljiv, ali isto tako znam da oni nijesu tu zbog mjerenja sopstvenog doprinosa već darivanja sebe svojoj profesiji i nauci. Oni su tu prvenstveno iz ljubavi i želje da ovaj trenutak učine drugačijim i ljepšim. Oni su tu da bi svi mi naučili nešto više, spoznali manje poznato i oplemenili naša znanja. Samo naše prisustvo i učešće na Skupu njima je jedina satisfakcija za organizatorski trud.

Iskoristio bih i ovu priliku da svim našim kolegama poručim još nešto: Uslovi u kojima inženjeri danas žive i rade nijesu tako sjajni nigdje, ni kod nas, ni u regionu. Prosto smo navikli na rad u takvim uslovima kao normalnim. Stoga bih da i na ovom mjestu, ispred Inženjerske komore Crne Gore, kao prvi među jednakima, kažem - dosta je bilo! Dosta je bilo da radimo 15 sati dnevno. Dosta je bilo da razvozimo radnike po gradilištima, da saginjemo glavu kako bi ekonomski preživjeli od mjeseca do mjeseca, da od zore do mraka radimo i da čak i ne gledamo našu djecu kako rastu. Drugim riječima, da, ako neće i ne može društvo kao takvo da u tome pomogne, čini se da je vrijeme da mi počnemo istinski da poštujemo naše vrijeme i rad kao esnaf, u ime dostojanstva rada, struke, znanja, ugleda, i posljedično upravo radi kvaliteta onoga što radimo, a time i suštinskog doprinosa razvitku društva. Dostojanstvo i ugled naše profesije najbolje ćemo očuvati poštovanjem propisa i protokola rada, ne dozvoljavajući izrabljivanje i rad na poslovima koje treba neko drugi da radi. Zaslužili smo poštovanje naše struke, i za to poštovanje ćemo se, najprije kroz djelovanje Inžinjerske komore, ali i na ovakvim skupovima nesumnjivo zalagati.   

Ovaj naučno-stručno-društveni skup jeste prilika da naučimo više, ali i prilika da razmijenimo iskustva, povežemo se i bolje organizujemo kao branša koja ima važnost u svakoj državi, ali i važnost za nas same. Ovakva druženja su nesumnjivo korisna i kao mogućnost da opserviramo aktuelne teme graditeljstva u turbulentnom i ekonomski nestabilnom trenutku u kome jesmo, i tako provjerimo sopstvena razmišljanja i projekcije.  

Želim da kreativno iskoristimo svaku ovakvu, i druge prilike, jer se one ne javljaju često i vrlo olako se propuštaju.

Hvala vam.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021