Inženjerska komora zvanični partner inicijative Novi evropski Buhauas
08.07.2022

 

Evropska komisija pokrenula je početkom 2021. godine početnu etapu inicijative nazvane Novi evropski Bauhaus, koja pokušava da odgovori izazovima današnjeg vremena: stvaranju otpornosti na klimatske promjene, zaštite okoline, održivosti, oporavka od COVID-19 pandemije te privrednog i društvenog razvoja.

Novi evropski Bauhaus je i interdisciplinarna inicijativa koja ponovo želi spojiti baštinu, kulturu, umjetnost, kreativnost, nauku, inovacije, tehnologiju i privredu kako bi se stvorio novi adekvatni stil za ciljanu i potrebnu održivost. Ulaganjem zajedničkog truda svih pozvanih učesnika i učesnica kroz široku društvenu uključenost Novi europski Bauhaus pomaže postizanju ciljeva Evropskog zelenog plana, što je potrebno, kako bismo zajedno izgradili budućnost koja je održiva i inkluzivna i u kojoj smo pronašli rješenja za probleme i izazove svakodnevnice.

Temeljne vrijednosti Novog evropskog Bauhausa su održivost, estetika i uključivost. Njegovo ostvarenje zamišljeno je kroz tri etape: etapu osmišljavanja, etapu isporuke i etapu širenja.

U prvoj etapi osmišljavanja, koja je nedavno završena, cilj je bio povezati se s onim što već postoji da bi se vidjelo gdje i kako Novi evropski Bauhaus može ubrzati, konkretizovati i materijalizovati dobre ideje. Prva faza završila se objavljivanjem poziva za dostavljanje projektnih prijedloga za uspostavljanje najmanje pet lokacija u različitim zemljama članicama Evropske unije u kojima bi se realiziovali prvi pilot projekti. Kao jedan od elemenata etape osmišljavanja, Evropska komisija je osmislila nagrade Novog evropskog Bauhausa koja treba da nagradi inspirativne realizirovane primjere dobre prakse u različitim kategorijama.

U drugoj fazi, prvih pet pilot projekata će se realizovati, dok bi se u trećoj fazi širenja, širile i replicirale najbolje ideje i projekti, na sve države Evrope ali i šire; kao i nastavili umrežavati svi akteri kako bi se razmijenila iskustva i stečeno znanje.

Prema trenutno dostupnim informacijama pilot projekti ove inicijative finansiraće se kombinujući sredstva iz raznih fondova, programa i instrumenata Evropske unije.

Komora će kao službeni partner NEB-a promovisati ideje i ciljeve Novog evropskog Bauhausa, otvarati teme, podsticati dijalog, informisati članstvo o otvorenim konkursima, pozivima i tražiti modele za apliciranje u okviru dostupnih fondova.

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021