Otvorena retrospektivna izložba u sjećanje na arhitektu Aleksandra Baćka Kekovića
11.10.2022

Retrospektivna izložba utemeljivača studija arhitekture na Univerzitetu Crne Gore, prof. Aleksandra Baćka Kekovića, otvorena je danas u zgradi Rektorata UCG, u Podgorici. Dekanka Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlana Perović je iskazala zahvalnost porodici profesora Kekovića, Strukovnoj komori arhitekata, na podršci u otvaranju izložbe koja je upozorila na osjetljivost, značaj i odgovornost bavljenja profesijom arhitekte.

„Izložba obiluje raznolikim primjerima materijalnosti, funkcije i forme, sa ciljem da angažuje publiku u doživljavanju različitih iskustava autora iz različitih konteksta“, kazala je dekanka Perović.

Sjećanje na profesora i susret sa njim devedestih godina prošlog vijeka u velikom amfitetaru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, evocirao je njegov student - danas dio nastavnog osoblja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, vanredni profesor dr Veljko Radulović.

„Od prvog dana pa do završetka studija prepoznali smo te zanimljive osobine koje je profesor imao, prije svega jednu vrhunsku vještinu da animira pažnju mladih ljudi, da im razgori entuzijazam koji je svojstven formativnom periodu i što je najvažnije da strastvenom pričom o arhitekturi, projektovanju, prostoru učini smislenim naš boravak u tim klupama. Svako ko je došao da studira arhitekturu i ko je osjećao neku vrstu entuzijazma shvatio je da je na pravo mjesto, u pravo vrijeme, i sa pravim ljudima“, kazao je Radulović.  

Govoreći o njegovim projektima, koje je realizovao širom svijeta, uključujući i Bliski Istok, za projekat osnivanja studijskog programa Arhitektura kazao je da je tadašnjim studentima arhitekture promijenio život.

"Preselio nas je  iz naših gradova i doveo u Podgoricu, zapljusnuo nas je entuzijazmom koji je tako svojstven počecima velikih priča, a osnivanje Arhitekonskog fakultet jeste velika priča. Ukrcao nas je na svoj brod kojim smo zaplovili i zaključili da Baćko jeste bio vješt sa prostorom, ali je bio vješt i sa ljudima. On je prepoznao uslove, i mentalitetske i istorijske i političke jednog vremena, i svojim ličnim autoritetom uspio da omogući da taj brod Arhitektonskog fakulteta zaplovi u našu stvarnost“, kazao je Radulović. 

Studentima je poručio da se u izučavanju arhitekture vraćaju klasicima, radi oplemenjivanja svog rada, a Aleksandar Baćko Keković to svakako jeste.

Preuzeto sa sajta Arhitektonskog fakulteta

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021