Analiza zahtjeva standarda MEST ISO 45001:2018 - Sistemi menadžmenta bezbjednošću i zdravljem na radu - Zahtjevi sa uputstvom za korišćenje i preporuke za njegovu primjenu
28.10.2022

Crna Gora je usvojila Zakon o zaštiti i zdravlju na radu (“Sl. CG”, br. 34/14 i 44/18) koji je stupio na snagu 14.7.2018. godine. “Odredbe ovog zakona primjenjuju se na zaposlene koji rade na teritoriji Crne Gore kod pravnih lica i preduzetnika u svim djelatnostima, državnim organima, organima državne uprave, odnosno jedinicama lokalne samouprave, zaposlene koji su upućeni na rad u inostranstvo, ako su propisima zemlje prijema predviđene nepovoljnije mjere zaštite i zdravlja na radu”. 

Dakle, svi poslodavci u Crnoj Gori su u zakonskoj obavezi da organizuju i sprovode zaštitu na radu i u tom smislu imaju apsolutnu odgovornost na sprovođenju odredbi ovog zakona. Zaštita zaposlenih i zdravlja na radu podrazumijevaju: obezbjeđivanje uslova na radu koji ne dovode do povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom i koji stvaraju pretpostavke za punu fizičku i psihičku zaštitu zaposlenih. U tom smislu, kvalitetno obavljanje poslova u zaštiti na radu će zasigurno zahtijevati određene kompetencije zaposlenih, kao i ozbiljan pristup cjelokupne organizacije, a ne samo odgovornih lica.

Standard MEST ISO 45001:2018, specifira zahtjeve za sistem menadžmenta bezbjednošću i zdravljem na radu (OH&S) i daje uputstvo za njegovo korišćenje. Njegovom primjenom se organizacijama omogućava da obezbjeđuju bezbjedna i zdrava radna mjesta, sprečavanjem povreda u vezi sa radom i narušavanja zdravlja, kao i da proaktivno poboljšavaju svoje OH&S performanse.

S tim u vezi, Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME) organizuje obuku na temu: Analiza zahtjeva standarda MEST ISO 45001:2018 i preporuke za njegovu primjenu kako bi zainteresovanim stranama dao smjernice na koji način da primijene pripadajuće zahtjeve iz standarda. Obuka je posvećena međunarodnom standardu iz oblasti menadžmenta bezbjednošću i zdravljem na radu – ISO 45001:20018, koji je objavljen i kao nacionalni standard MEST ISO 45001:20018 na crnogorskom jeziku. Ovaj standard je nastao na osnovu OHSAS 18001:2007. Veliki broj organizacija širom svijeta prepoznao je koristi od implementacije ovog sistema menadžmenta u postojeći sistem, koristeći minimum zahtjeva za uspostavljanje najbolje prakse u menadžmentu bezbjednošću i zdravljem na radu. Primjena ovih zahtjeva pomogla je organizacijama da drže pod kontrolom identifikovane opasnosti i procjenjene rizike, paralelno sa poboljšavanjem performansi poslovanja. To je omogućilo poboljšanja u procesima planiranja i uspostavljanje politike bezbjednosti i zdravlja na radu, uz istovremeno usaglašavanje sa važećim zahtjevima zakona i ostalih propisa za bezbjednost i zdravlje na radu. ISO 45001 pripremljen je tako da može da pomogne organizacijama svih veličina i različitih djelatnosti i može se integrisati sa drugim sistemima menadžmenta. 

Tokom predmetne obuke, posebno će biti obrađene sljedeće teme:

–    Šta je sistem menadžmenta bezbjednošću i zdravljem na radu (OH&S MS)?

–    Zašto je OH&S MS važan za organizacije i koje su koristi od njegove primjene;

–    Razvoj ISO 45001 i njegova veza sa OHSAS 18001:2007;

–    Termini i definicije;

–    Koncept i struktura ISO 45001;

–    Analiza pojedinačnih zahtjeva ISO 45001;

–    Preporuke za primjenu zahtjeva ISO 45001.

 

Kome je obuka namijenjena?

Obuka je namijenjena: predstavnicima rukovodstva za sistem menadžmenta bezbjednošću i zdravljem na radu, predstavnicima rukovodstva za integrisane sisteme (IMS), predstavnicima rukovodstva za druge sisteme menadžmenta (QMS i EMS), internim provjeravačima sistema menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbjednošću na radu, kao i svima ostalima koji se bave bezbjednošću i zdravljem na radu.

Kako bi obuke učesnicima učinili što pristupačnijim, odlučili smo se za prihvatljive cijene i cijeli niz pogodnosti.

Cijena obuke iznosi 80,00€ / po osobi (lično prisustvo), odnosno 60,00€ (putem linka).

U kotizaciju će biti uračunato:

· prisustvo na obuci ili praćenje putem video linka,

· prezentacija predavača (koja će biti dostavljena u elekronskom obliku),

· pristup standardu za online čitanje putem sajta ISME u trajanju od 10 dana i

· potvrda o pohađanju obuke.

Za organizacije koje prijave više od jednog učesnika, za drugog i svakog sljedećeg odobrava se popust u iznosu od 20% naknade po učesniku. 

Članovima Instituta i članovima tehničkih komiteta odobrava se popust od 25% visine naknade po učesniku.

 

Predavač na obuci je:

Branislava Milovanov, diplomirala na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, smjer: hemijsko inženjerstvo. Menadžer je za obuke u StandCert d.o.o, predsjednica KS CASCO Srbije, član KS A207 u ISS-u, menadžer kvaliteta, menadžer životne sredine, provjeravač za QMS, EMS i OHSAS. Kao jedan od najvećih eksperata u regionu za oblasti zaštite i bezbjednosti na radu, kao i zaštite životne sredine, u bogatoj karijeri je održala preko 690 treninga na kojima je prisustvovalo preko 7000 polaznika obuka. Branislava Milovanov je dobitnik mnogobrojnih nagrada i autor stručnih radova iz oblasti kvaliteta.

 

Datum i vrijeme održavanja obuke: 

Obuka će se održati dana 03. novembra 2022. godine, u periodu od 10:00 do 16:00 č, u prostorijama Instituta za standardizaciju Crne Gore u ul. Jovana Tomaševića br.6 (zgrada Crvenog krsta).

 

Za obuku se možete prijaviti na sljedećem linku:  https://forms.gle/yNPc1jnkeDYcc2m78



PLAN OBUKE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021