POGLED U IZABRANOM DRUŠTVU
02.11.2022

Časopis Pogled IKCG predstavljen je u Leksikonou likovne umjetnosti Crne Gore, jedinstvenoj publikaciji koja predstavlja ukupnu umjetničku kulturu naše zemlje, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).
Akademik Niko Martinović, glavni i odgovorni urednik Leksikona istakao je da se “ovaj sveobuhvatni pregled izuzetnog umjetničkog bogatstva temelji na iskustvima generacija istraživača, novim saznanjima i savremenim naučnim pristupima“.
Primarni cilj Leksikona je, kako ističe akademik Martinović, da crnogorskoj i evropskoj javnosti, adekvatno univerzalnim leksikografskim standardima i metodološkim principima, integralno prezentuje, u svim hronološkim fazama, kompleksnu, heterogenu umjetničku kulturu Crne Gore, koja i idejno i formalno izražava epohe u čijim okvirima je stvarana.


“U Leksikonu je uz tradicionalne umjetničke discipline – slikarstvo, vajarstvo i arhitekturu, obrađena i građa iz kulturne povijesti vezana za pojedine stilove i stilske epohe, sljedstveno standardnoj periodizaciji i denominaciji – praistorija, antika, srednji vijek, novi vijek, moderna i postmoderna. Takođe, prezentovani su elementi iz šireg kulturnog konteksta: muzeji, galerije, akademije, umjetnička udruženja i umjetnički časopisi. Integralna građa obrađena je u formi biografskih i predmetnih članaka”, zapisao je urednik Leksikona akademik Niko Martinović.


Promocija Leksikona likovne umjetnosti Crne Gore, koji je objavljen u dva toma, održana je sredinom juna 2022. u Muzičkom centru Crne Gore. Na preko 1.100 strana, u više od 1.500 odrednica i uz 919 ilustracija, po prvi put je  u enciklopedijskoj formi sintetizovano i prezentirano znanje o likovnoj umjetnosti Crne Gore do današnjih dana.

Devetnaest uglednih autora, predvođenih akademikom i glavnim i odgovornim urednikom ovog izdanja Nikom Martinović, tri godine je oblikovalo Leksikon. Arhitekta Slobodan Mitrović podsjetio je na promociji da je u Leksikonu likovne umjetnosti Crne Gore sabrano preko 300 arhitekata i isto toliko graditeljskih djela. 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021