PDNA TRENING
14.12.2022

Projekat Integralno upravljanje rizicima od poplava u proširenom slivu rijeke Drim” sprovode Vlade Crne Gore, Republike Albanije i Sjeverne Makedonije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Adaptacioni fond.

Cilj projekta je podrška državama u implementaciji integrisanog pristupa upravljanja rizicima od poplava, kako bi se poboljšali postojeći kapaciteti na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou i poboljšala otpornost ranjivih zajednica u slivu rijeke Drim na poplave izazvane klimatskim promjenama.

S tim u vezi, ekspertski tim koji je u okviru projekta pripremao Metodologiju i procedure vezano za procjenu potreba, šteta i gubitaka od katastrofa u Crnoj Gori (PDNA Metodologija) je održao obuku za trenere u ovoj oblasti na nacionalnom nivou u periodu od 30.11.2022. do 2.12.2022. godine u Podgorici. Različiti profili trenera prošli su obuku o primjeni međunarodno priznate Metodologije za procjenu potreba i šteta EU, UN i Svjetske banke, koju države u regionu već primjenjuju nakon katastrofa i koja predstavlja garanciju primjene međunarodno priznate metodologije i parametara u ovoj oblasti.

Članovi Inženjerske komore Crne Gore Vera Vujović, dipl.inž.građ. i mr Ismet Ganić, dipl.inž.zop., u saradnji sa Direktoratom za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrasnjih poslova, uspješno su zavrsili PDNA trening i dobili Sertifikat o završenoj obuci.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021