Radionica: Upotreba poljoprivrednog otpada za proizvodnju održivog građevinskog materijala visoke energetske efikasnosti i prezentacija prototipa u IPC Tehnopolis
22.02.2023

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis organizuje radionicu Upotreba poljoprivrednog otpada za proizvodnju održivog građevinskog materijala visoke energetske efikasnosti i prezentacija prototipa u IPC Tehnopolis,  koja će se održati 27. februara 2023. godine, sa početkom u 09:45h u prostorijama IPC Tehnopolis u Nikšiću. 

Radionica se organizuje u okviru AWeS0Me (Agricultural WastE as Sustainable 0 km building MatErial) projekta, koji je finansiran kroz program prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Italija-Albanijainž-Crna Gora

Vodeći partner na projektu je Confimi (Albanija), dok partnerski konzorcijum, pored IPC Tehnopolis čine još Fakultet za politehniku, Univerzitet u Bariju (Italija) i Opština Molise (Italija). 

Cilj navedenog projekta predstavlja povećanje primjene energetski efikasnih materijala u građevinskoj industriji koji vode porijeklo od obrađenog otpada poljoprivredne industrije. 

Nakon uvodnog dijela, zajedno sa uvaženim profesorom sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Radomirom Zejakom, razgovaraće se o upotrebi poljoprivrednog otpada kao sirovine za potrebe proizvodnje građevinskog materijala visoke energetske efikasnosti, pri čemu ćemo se osvrnuti na vrste poljoprivrednog otpada koje postoje u Crnoj Gori a koje su prihvatljive za upotrebu u građevinskoj industriji, načinima njihove upotrebe i slično. 

Nakon toga, uslijediće prezentacija profesora Zejaka vezano za projektovanje prototipova, kao i prezentacija prototipa na čijoj izradi IPC Tehnopolis trenutno radi, a koji predstavlja primjer dobre prakse kada je ova tema u pitanju. Naime, u okviru Laboratorije za industrijski dizajn TechLab Tehnopolis trenutno se radi na izradi zida čiju osnovnu sirovinu čine paneli koji su napravljeni od poljoprivrednog otpada koji podrazumijeva baliranu sojinu i pšeničnu slamu, baliranu konopljinu slamu, kukuruznu šaš i slično. U poslednjem dijelu radionice biće upriličena i posjeta Laboratoriji za industrijski dizajn TechLab Tehnopolis, kako bi učesnici mogli da vide kako to zapravo izgleda.  

Molimo Vas da potvrdite svoje učešće najkasnije do petka, 24. februara do 10h. Ukoliko pak nijeste u prilici da izdvojite svoje vrijeme, bili bismo Vam zahvalni kada bi na radionici prisustvovao neko od Vaših kolega. 

 

AGENDA

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021