Informacija o stručnom usavršavanju za članove/ice Strukovne komore arhitekata
05.05.2023

 

Poštovane kolege i članovi strukovne komore arhitekata,

 

Kako ste i upoznati od 01. januara 2023. godine primjenjuje se obavezno stručno usavršavanje za ovlašćene inženjere propisano članom 125a. Zakona o planiranju i izgradnji objekata.

Arhitektonska djelatnost spada u grupu  regulisanih profesija sa automatskim piznavanjem kvalifikacija, za koje je zakonskim odredbama pored povlastica koje to donosi propisano i obavezno stručno osposobljavanje nakon završetka formalnog obrazovanja.

U tom cilju MInistarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizna je u toku 2022. godine usvojilo dva pravilnika kojim se reguliše način vrednovanja stručnog usavršavanja i to:

  • Pravilnik o stručnom usavršavanju članova Komore ("Službeni list Crne Gore", br. 061/22 od 08.06.2022, 108/22 od 30.09.2022);
  • Pravilnik o načinu vrednovanja stručnog usavršavanja ovlašćenog inženjera odnosno revizora ("Službeni list Crne Gore", br. 089/22 od 05.08.2022).

 

Prema navedenim pravilnicima propisano je da svaki član u toku godine mora imati minimum 6 bodova, i to:

minimum 3 boda iz poznavanja propisa u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, i minimum 3 boda iz stručnog područja.

 

Neophodni bodovi se u skladu sa pravilnicima mogu steći i na druge načine; učešćem na arhitektonskim konkursima ili izložbama, pisanjem naučnih radova ili doktorskih disertacija, radom u stručnim komisijama i slično.

Članom 17b Pravilnika o stručnom usavršavanju članova Komore ("Službeni list Crne Gore", br. 061/22 od 08.06.2022, 108/22 od 30.09.2022), Komora je dužna da Ministarstvu nadležnom za poslove planiranja prostora i izgradnje objekata, dostavi podatke o broju bodova ostvarenih na stručnom usavršavanju članova Komore, do kraja januara tekuće godine, za prethodnu godinu.

 

Istovremeno informišemo Vas da je članom 139  Stav 7 Zakona o planiranju i izgradnji objekata propisano da će Ministarstvo ukinuti licencu ukoliko:

“Imalac licence u toku jedne godine se nije stručno usavršavao odnosno ako u toku jedne godine nije stekao propisani broj bodova u skladu sa članom 125a ovog zakona, u kom slučaju predlog za ukidanje licence podnosi Komora”.

 

 

Nakon završenih prvih četri mjeseca SKA je uradila presjek sakupljenih bodova na osnovu pohadjanja obuka koje je realizovala.

Molimo sve kolege koje su bodove sakupljale na drugi način da na mail  strucnousavrsavanje@ikcg.co.me dostave dokaz o drugom obliku stručnog usavršavanja ( izvještaj konkursnog žirija za arhitektonske konkurse, rješenje o formiranju stručnih komisija za rad u njima, objavu ili rad u naučnnom časopisu, potvrdu učešća na međunarodnim stručnim skupovima itd).

U slučajevima posjete stručnim skupovima u inostranstvu posebna komisija Komore će cijeniti opravdanost i način vrednovanja.

 

Imajući u vidu da određen broj članova do sada nije do sada prikupio bodove, molimo Vas da na vrijeme preduzmete aktivnosti po tom pitanju, kako bi izbjegli moguće posledice koje jasno proističu iz člana 139  Stav 7 Zakona o planiranju i izgradnji objekata.

 

U prilogu Vam dostavljamo:

 

 

Sledeći presjek će biti napravljen 01/07/2023. godine.

 

S poštovanjem,

mr Novica Mitrović, dia

Predsjednik Strukovne komore arhitekata

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021