USPJEŠNO REALIZOVAN STRUČNI ISPIT PO NOVIM SMJERNICAMA
20.10.2023

Polaganje stručnog ispita održano je 17.10.2023 godine, u prvom ispitnom roku nakon donošenja Smjernica za realizaciju stručnog ispita.

Utisci predsjednika IKCG g-dina Dušana Kokića, članova Komisije i predstavnika Sekretarijata su u svemu pozitivni. Opšti je utisak da novi, unaprijeđeni način realizacije stručnog ispita doprinosi kredibilitetu procesa i IKCG kao realizatora ovog javnog ovlašćenja. Jasno definisani praktični koraci u organizaciji i realizaciji ispita i jasno utvrđeni kriterijumi za prolaznost, osiguravaju jednakost kandidata, a javno održavanje ispita obezbjedilo je transparentnost procesa i omogućilo kandidatima da prisustvuju i slušaju ispit, što je od značajne pomoći u procesu pripremanja za polaganje stručnog ispita. Određeni novi koraci u procesu omogućili su kandidatima vrijeme za pripremu koncepta odgovora prije nego što pristupe polaganju ispita, a unaprijed pripremljena pitanja i nasumični izbor ispitnih listica od strane samog kandidata, unaprijedili su objektivnost i olakšali Komisiji praćenje drugih aspekata procesa. Naravno, ne treba zanemariti značaj učešća javnosti kao kontrolnog mehanizma.

U ovom ispitnom roku ispitu je pristupilo 10 kandidata, a položilo 6 kandidata, što u prosjeku predstavlja pozitivan rezultat i svjedoči o objektivnosti primijenjenih kriterijuma.  

IKCG je kredibilan partner Vladi Crne Gore u vršenju javnih ovlašćenja.

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021