Održana 78. Skupština Evropskog savjeta građevinskih inženjera (ECCE) u Rigi
29.05.2024

Mr Olga Radulović, dipl.građ.inž. je lično uzela učešće na ExBo meeting-u, 78th ECCE General Meeting 22-24 maj 2024. god. i LACE (LBS) – 100 Conference – Riga, Latvia, u svojstvu člana Izvršnog odbora ECCE-a i Nacionalnog delegata Generalne Skupštine ECCE-a.

Rad ExBO ECCE–a kao i rad Generalne Skupštine i Konferencije se odvijao prema usvojenoj Agendi. Domaćin događaja je bilo udruženje građevinskih inženjera Latvia - LACE (LBS).

U radu 78. Generalne Skupštine ECCE-a učestvovalo je više od 30 delegata iz zemalja članica ECCE-a kao i pozvani gosti iz Inženjerske asocijacije mediteranskih zemalja (EAMC), Evropskog savjeta inženjerskih komora (ECEC) i Organizacije za bezbjednost i zdravlje (ISHCCO).

Prisutni delegati i gosti su pozdravljeni od strane predsjednika udruženja građevinskih inženjera Latvia - LACE (LBS) koji je u svojoj pozdravnoj riječi istakao važnost održivosti u građevinarstvu.

Udruženje građevinskih inženjera Latvia – LACE (LBS) je organizovalo i značajnu konferenciju LBS 100, 100. godišnjicu udruženja građevinskih inženjera Latvia kao i 35. godišnjicu njegovog ponovnog uspostavljanja. Na konferenciji je bilo prisutno oko 800 članova LBS, dok je ukupan broj pristunih bio oko 900 sa gostima, uključujući i delegate Skupštine ECCE-a.

Na konferenciji je istaknut dosadašnji razvoj u građevinarstvu u Latviji, značaj obrazovanja, promovisanje prenosa znanja, regulatorne mjere i vještina razvoja u promovisanju održivog u praksi, angažovanje profesionalne zajednice kao i međunarodna perspektiva. Posebno je naglašeno da je potrebno dati prioritet održivosti i integrisati tokom čitavog životnog ciklusa materijala u cilju stvaranja efikasnih i ekološki prihvatljivih objekata.

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021