Svečana dodjela nagrade dobitniku prestižnog priznanja WSIS Prize 2024 Champion
12.06.2024

Sa ponosom objavljujemo da je projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobitnik prestižnog priznanja WSIS Prize 2024 Champion. Idejni tvorac ovog inovativnog koncepta je Ivan Martinović, doktorand na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Projekat, realizovan pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Crnoj Gori tj. Američkog Ugla na Cetinju, obuhvata izradu pametnog sistema za monitoring parametara životne sredine, uključujući kvalitet vazduha i nivo buke. Osim kreiranja inovativnog sistema, projekat je imao i edukativni karakter, omogućivši osnovcima i srednjoškolcima sa Cetinja aktivno učešće u njegovoj realizaciji.

Dobijanjem WSIS Prize 2024 Champion priznanja, projekat je uvršten među top 5 projekata na svijetu u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o informacionom društvu. Ovaj izuzetan uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za Cetinje i Crnu Goru, koja je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja se može pohvaliti ovim priznanjem, uz Sloveniju iz bivših Jugoslovenskih država.

Priznanje WSIS Prize 2024 Champion dolazi od Međunarodne Unije za Telekomunikacije, krovne institucije Ujedinjenih nacija za ICT, što dodatno potvrđuje njegovu važnost. Ovo priznanje će zasigurno doprinijeti pozicioniranju Crne Gore na svjetskoj mapi država koje se ističu u primjeni informacionih tehnologija za dobrobit društva.

Ceremonija dodjele priznanja održana je u sjedištu Međunarodne unije za telekomunikacije u Ženevi, Švajcarska, 30. maja u okviru WSIS+20 Forum-Svjetskog samita o informacionom društvu. Nagradu je u ime Ivana Martinovića primila uvažena šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, ambasadorka Slavica Milačić.

Svečana dodjela nagrade biće organizovana u Inženjerskoj komori Crne Gore 21.juna, sa početkom u 11h.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021