Izvještaj sa Stručnog putovanja Strukovne komore arhitekata IKCG na 16. Bijenale arhitekture u Veneciji
15.10.2018
Stručno putovanje je organizovano u periodu od 04. oktobra do 08. oktobra 2018. godine sa ciljem posjete 16. Bijenalu arhitekture “Slobodan prostor”, koje su osmislile umjetničke direktorke Ivon Farel i Šeli Maknamara. Za putovanje se prijavilo ukupno 16 članova Komore arhitekata, i kao predstavnik sekretarijata na putovanje je, od strane SKA, pozvana Mirjana Bučan - Generalni sekretar Komore.

 

 

Venecijanski bijenale je najveća svjetska izložba savremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u Veneciji, na prostoru Arsenala i Giardina. U okviru tih prostora se nalaze nacionalni paviljoni sa umjetničkim instalacijama na zadatu temu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Na veliko zadovoljstvo svih učesnika, u okviru dvodnevnog obilaska paviljona u Veneciji, obišli su se praktično svi nacionalni paviljoni i grupa se upoznala sa izuzetnim umjetničkim djelima i dometima savremene arhitekture i kulture iz čitavog svijeta. U okviru putovanja organizovana je posjeta 4. radionici u okviru crnogorskog paviljona na Bijenalu pod nazivom ˝Jelena is back˝.

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poseban akcenat prilikom posjete Bijenalu stavljen je na obilazak crnogorskog pavilljona pod nazivom "Emerging Resilience - Wo/Man Under Umbrella", gdje smo imali prijem kod kustosa Sonje Radović-Jelovac, a zatim u prisustvu kustosa Sonje Radović-Jelovac, prof. Krešimira Rogine, vođe tima crnogorske postavke, i komesara crnogorskog nacionalnog paviljona Prof. dr Dušana Vuksanovića obišli paviljon, diskutovali o raznim aspektima ovogodišnje postavke, idejama za budućnost i saradnju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Moramo istaći da je mišljenje svih učesnika stručnog putovanja da je naša postavka izuzetno kvalitetno postavljena, i da je konceptom i idejom ispred mnogih paviljona zemalja sa daleko većim uticajem i budžetom.

 

 

 

 

U okviru slobodnih aktivnosti u toku putovanja organizovani su obilasci Venecije i Verone sa vodičem, gdje su članovi komore mogli da vide znamenitosti kao što su: trg Svetog Marka, Duždeva palata, Most uzdisaja, Rialto, crkva Santa Marija dela Salute, veronska Arena, trg Piazza Signori sa spomenikom Danteu Aligijeriju, Julijina kuća.

 

 

 

 

 
 
 
 
Smatramo da su stručna putovanja ovog tipa od velike koristi za stručno usavršavanje naših članova i da su nezaobilazna stanica u razvoju arhitektonske misli i doživljaja prostora, zbog čega predlažemo da postanu uobičajena pozicija u okviru programa SKA.
 

Izvještaj sa puta sačinila Radna grupa za organizaciju putovanja:
Maja Đurović s.r.
Dragan Vuković s.r.
Novica Mitrović s.r.
© Inženjerska Komora Crne Gore 2021