Javna tribina - Planiranje protiv grada
22.10.2018

 

 Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i udruženje arhitekata KANA/ko ako ne arhitekt organizuju javnu tribinu Planiranje protiv grada, u okviru projekta „Naš PLAC (PLAniranje Cementiranja) koja će biti održana u utorak, 23. oktobra 2018. godine, u sali Gradske knjižare,ulica Ivana Vujoševića br. 27, sa početkom u 18h.

 

Na javnoj tribini biće predstavljena pubilikacija Planiranje protiv grada, kao i drugi nalazi projekta, odnosno analiza urbanističkih planova Podgorice, sa posebnim osvrtom na odnos planera prema objektima i prostorima kulturnog i prirodnog nasljeđa u centru grada (objekti oko SC Morača, RZUP, Pobjeda, Kasarna Morača, Njegošev park i drugo). Na tribini će govoriti predstavnice grupe KANA, kao i CIN-CG. Skup će nakon uvodnih riječi biti otvoren za ostale učesnike, koji će svojim komentarima dati doprinos temi. Događaj je otvoren i za medije.

 

Projekat „Naš PLAC (PLAniranje Cementiranja)“ CIN-CG i KANA sprovode kroz program „Smjestimo korupciju u muzej“ Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji finansijski podržava Evropska unija. Cilj projekta je doprinijeti smanjenju korupcije na lokalnom nivou u sektoru urbanizma, kroz istraživanja slučajeva gradnje i povećanje informisanosti i uključenosti građana u procese donošenja odluka o planiranju i uređenju prostora u Podgorici.

 

Planiranje prostora u Podgorici ne sprovodi se u skladu sa interesima najvećeg broja njenih stanovnika. Samo masovno i uporno učešće građana u procesu koji je sada zatvoren i postavljen tako da obeshrabri uključivanje šire javnosti, može promijeniti stvari. Ukoliko interesovanje i zalaganje javnosti izostane, javna dobra će sve više nestajati – prvo zelene površine i zajednički prostori, a zatim ostali segmenti vezani za ekonomski i društveni život zajednice, koji povlašćenima ne donose profit.

 

Posebnu odgovornost snose stručnjaci iz arhitekture, urbanizma i srodnih oblasti, koji svojoj zajednici mogu dati savjet, primjer i ohrabrenje. Kako kažu Badnjević, Horvatov i Ivančević, autori sada već uništenog hotela Ljubović: „Glas nas arhitekata ne smije da utihne.“ Ali ne smiju utihnuti ni mediji, ni javnost.

 

Poštovani, važno je učestvovati u planiranju grada kako bi javni interes imao šansu da pobijedi. Zato očekujemo da nam se pridružite u utorak.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021