USTANOVLJAVANJE NAGRADE BOŽIDAR MILIĆ
05.12.2018

Obavještavamo članstvo da je osnovana NAGRADA BOŽIDAR MILIĆ, na inicijativu i pod pokroviteljstvom porodice Prof. dr Božidara Milića i Univerziteta Crne Gore - Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

 

Nagrada koja nosi ime arhitekte i urbaniste Prof. dr Božidara Milića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao iz oblasti arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva, urbanizma i prostornog planiranja, zaštite graditeljskog nasljeđa i  unaprjeđenja nastave iz oblasti arhitekture i građevinarstva, gdje se samim tim ustanovljavaju kriterijumi za njeno vrednovanje u Crnoj Gori, kao i na međunarodnom nivou.

 

Nagrada Božidar Milić će se sastojati se od tri priznanja (iz svih oblasti u kojima se ogledao rad arhitekte, prof. dr Božidara Milića), a koja se dodjeljuju za:

 

1)     objavljenu knjigu ili kritičko-teorijske tekstove iz domena arhitekture, urbanizma, prostornog planiranja ili zaštite graditeljskog naslijeđa, kao i iz oblasti unapređenja nastave iz arhitekture i građevinarstva (udžbenika) objavljenih u prethodnoj kalendarskoj  godini, kao i u tekućoj godini do datuma dodjele nagrade;

 

2)      realizovano arhitektonsko djelo i/ili usvojeni urbanistički plan, dovršen u prethodnoj kalendarskoj godini,  kao i u tekućoj godini do datuma dodjele nagrade;

 

3)      studentski konkursni rad iz prethodne kalendarske godine kao i tekuće godine do datuma dodjele nagrade.

 

Važan razlog osnivanja NAGRADE BOŽIDAR MILIĆ je i u činjenici da do sada nije postojala slična Nagrada na području Crne Gore, a koja bi dala snažan podstrek dobrim praksama iz Crne Gore i okruženja.

 

Promocija NAGRADE BOŽIDAR MILIĆ zakazana je za četvrtak, 20. decembar 2018. godine, u 18 časova, u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021