Treći međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST
05.09.2019

                   

 

Treći međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE) održaće se od 04. do 06. oktobra 2019. u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu.

Dosadašnji uspesi Kongresa pozicionirali su ga kao značajnu tradicionalnu manifestaciju u regionu sa ciljem da se šire afirmiše jedna od najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost. Organizatori Kongresa su  Udruženje EKOKULT+, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, sa suorganizatorima arhitektonskim fakultetima iz Podgorice i Zagreba i sufinansiranjem od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.
 

Ova velika manifestacija arhitekture i kulture okupiće na jednom mestu najpoznatije kako svetske  tako i domaće arhitekte i dizajnere na čelu sa 10 eminentnih predavača iz 10 zemalja koji će predstaviti svoje recentne projekte i preneti prisutnima svoj pogled na razvoj savremenog arhitektonskog stvaralaštva. Takođe, ukoviru kongresa će biti i realizovane dve celodnevne radionice sa vrhunskim moderatorima – poznatim svetskim arhitektima koji će na zadate teme dati odgovor zajedno sa mladim arhitektama, studentima i doktorantima iz zemlje i regiona.

Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. To će biti i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustava sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima čije kratke biografije možete videti u nastavku:

THOMAS RAU - Holandija
Arhitekta, teoretičar, inovator, vizionar i govornik na velikim konferencijama i manifestacijama. Izabran je za holandskog arhitektu godine 2013. i na listi Top 2 ključne ličnosti u oblasti održivosti. Osnivač „Turntoo“ i „Rau architects“, prve dve lider kompanije posvećene arhitekturi i cirkularnoj ekonomiji.

BRANISLAV MITROVIĆ - Srbija  
Profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Redovni član SANU i ULUPDS-a Autor brojnih realizovanih projekata i pobednik na konkursima.

MARIA LANGARITA - španija
Dobitnica nagrade “Young Architect of the Year“ 2014. Suosnivač studija „Langarita-Navarro“, nagrađen priznanjem „Mies van der Rohe Award“ 2013. Predavač na Arhitektonskom fakultetu u Madridu.

PETER PICHLER - Italija
Finalista „Dezeen Awards“ za arhitektu godine u usponu, aktivni učesnik i pobednik arhitektonskih konkursa širom sveta. Radio u studiju „Zaha Hadid“.

VLADIMIR ĐUROVIĆ – Liban
Jedan je od najuglednijih pejzažnih arhitekata u svetu. Završio fakultet pejzažne arhitekture u Engleskoj, a master studije u Americi. Dobitnik prestižne nagrade „Aga Kan“ za trg „Samir Kasir“, kao i svetskog priznanja za rezidenciju modnog dizajnera Eli Saba.

ANU PUUSTINEN - Finska
Osnivač poznatog finskog studija „Avanto“. Nominovana za nagradu „Mies van der Rohe“, pobednik brojnih konkursa i dobitnik međunarodnih nagrada.

IDIS TURATO - Hrvatska  
Hrvatski arhitekta i profesor na GAF-u u Splitu. Učesnik Bijenala u Veneciji, a autorski projekat sa Sašom Randićem svrstan je u 23 projekata najvećih arhitekata današnjice.

ROBERT KLUN -  Slovenija
Istaknuti slovenački arhitekta i dizajner, ex predsednik Asocijacije dizajnera Slovenije. Osnivač kompanije „KLUN ambienti“ i pobednik konkursa za expo paviljon Slovenije u Dubaiju 2020. godine.

MARCO LAVIT - Francuska
Osnivač arhitektonskog i dizajnerskog studija „LAVIT“, uvršten na listu „Rising Talent Awards“.

BILL DUNSTER - Velika Britanija
Nosilac reda britanske imperije, najveći orden doprinosa umetnosti i nauke. Tvorac arhitektonske firme „Zedfactory“, specijalizovane za projektovanje i razvoj nulte emisije ugljenika.Dobitnik nagrade za održivi razvoj „RIBA“ 2003. Predavač na Univerzitetu Kingston i Harvard.

Zvanični sajt kongresa je www.congress-saee.com i na njemu možete pogledati sve informacije kao i rezervisati i kupiti ulaznice za sve segmente kongresa.

Napominjemo da sledeće 2020. godine, Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA puni 10 godina izlaženja, što će biti posebno ispraćeno i tim povodom Vam nudimo mogućnost godišnje pretplate na časopis sa popustom od 10% za 2020. godinu (4 broja – kvartalno izlaženje) o čemu se detaljnije možete informisati putem maila: pretplata@ekokucamagazin.com

 

Kontakt osoba za dodatne informacije:


Mr VLADIMIR LOVRIĆ d.i.a.
Predsednik Organizacionog odbora KONGRESA
Predsednik EKOKULT+
Glavni i odgovorni urednik magazina EKO KUĆA
tel:       +381 11 2175 978
mail:    kongres@ekokult.org

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021