4. Balkansko Arhitektonsko Bijenale
06.11.2019

U ime Komesarke za Crnu Goru 4.Balkanskog arhitektonskog Bijenala ispred  SACG – Saveza arhitekata Crne Gore, želim da Vas informišem da je ove godine Crna Gora je nominovana da bude zemlja domaćin ove značajne regionalne arhitektonske manifestacije.

 

Podržan od strane Fondacije Saša Marčeta, 4. Balkansko Arhitektonsko Bijenale biće održano u Bioskopu Balkan, u periodu od 14. do 21. novembra. Tema ovogodišnjeg bijenala je "Dekodiranje Balkana". Cilj Bijenala je da prepozna i dekodira obrasce kritičkog regionalizma kao stvaralačkog pristupa koji teži da se odupre i suprotstavi nedostatku smisla rutinske arhitektonske prakse, s jedne strane, te nedostatku značenja bezličnog internacionalizma, s druge. Po sadržaju, 4. Balkansko Arhitektonsko BIjenale će se sastojati od izložbe i pratećeg programa. Na raspolaganju nam je 460 m2 u samom centru Beograda. 

 

4.Balkansko arhitektonsko Bijenale  će  institucionalno biti podržan od strane Ministrastva kulture Crne Gore i SACG i Saveza arhitekata Crne Gore.

Arhitekte, dizajneri i istraživači iz Crne Gore ove godine u Beogradu imaće posebno mjesto i značaj na smotri najkreativnijih ideja i realizacija.

Organizacija i podrška ispred Crne Gore kao zemlje domaćina:

Ministrastvo kulture Crne Gore: Aleksandar Bogdanović, Ministar kulture u Vladi Crne Gore,

Komesarka BAB-a 2019 za Crnu Goru:  dr Sonja Radovic Jelovac dia, SACG Savez arhitekata Crne Gore

Filip Aleksic dia, Glavni gradski arhitekta Podgorice, Predsjednik SACG Savez arhitekata Crne Gore

 

U prilogu Vam šaljem drfat agendu kao biste imali informacije o svim učesnicima, dok ćemo konačnu agendu sa pozivnicom za otvraanje poslati u sledećih par dana.

 

Ovim putem želim da Vas  pozovem da ispred Strukovne komore arhitekata Inženjerske komora Crne Gore  podržite ovaj dogadjaj, informisete brojne drage kolege članove Komore Vašim prisutvom uveličate svečani čin otvaranja Bijenala 14.novembra u 18h,  u Beogradu u Bioskopu Balkan.

Stojim Vam na raspolagnju za svaku dodatnu informaciju,

Unaprijed zahvalna,

 

S poštovanjem,

Dr Sonja Radović Jelovac, dia

Komesarka za Crnu Goru 4.Balkanskog arhitektonskog Bijenala  BAB 2019

 

 

PRESS

 

Na linkovima dolje možete naći dodatnih informacija o BAB- u 2019

 

https://www.gradnja.rs/kriticko-dekodiranje-balkanski-arhitektonski-bijenale-2019/

promo video:  https://www.youtube.com/watch?v=3JQkIvawq8U&t=3s  

https://kolektiv.me/139893/crna-gora-kao-zemlja-domacin-ovogodisnjeg-balkanskog-arhitektonskog-bijenala-kriticko-dekodiranje

 

https://www.gradnja.rs/we-are-calling-for-decoding-4-balkansko-arhitektonsko-bijenale/

 

https://www.sacg.me/balkansko-arhitektonsko-bijenale-bab-2019-crna-gora-kao-zemlja-domacin/

 

Zvanična strana BAB -a  http://www.bab.rs/

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021