INFORMACIJA
28.04.2023

Poštovani članovi,

Zbog različitih tumačenja Glavnih gradskih arhitekata u pogledu primjene Pravilnika o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, kriterijumima namjene površina, elementima urbanističke regulacije i jedinstvenim grafičkim simbolima ("Službeni list Crne Gore", br. 24/10 i 33/14), u odnosu na sadržaj planskih dokumenata donijetih u periodu prije stupanja na snagu ovog Pravilnika, Strukovna komora arhitekata je tražila stav Ministarstva po navedenom pitanju.

Imajući u vidu neusaglašenosti Pravilnika i planskih dokumenata donijetih u ranijem periodu (na primjer: suteren koji je Pravilnikom definisan kao nadzemna etaža, dok je u većini starijih planova suteren definisan kao podzemna etaža), veoma često su gradske arhitekte u rješenjima primjenjivale Pravilnik retroaktivno i praktično poništavali važeća planska dokumenta.

U dostavljenom mišljenju Ministarstva je veoma jasno navedeno da se gorepomenuti Pravilnik ne može primjenjivati retroaktivno u odnosu na planska dokumenta koja su donešena prije stupanja na snagu ovog Pravilnika, i da se u tim slučajevima koriste odredbe važećeg planskog dokumenta i urbanističko-tehničkih uslova.

Istovremeno upućujemo gradske arhitekte da Rješenja u postupku davanja saglasnosti na idejna arhitektonska rješenja usklade sa zvaničnim stavom Ministarstva po ovom pitanju.

 

STAV MINISTARSTVA
 

S poštovanjem,

Predsjednik strukovne komore arhitekata
mr Novica Mitrović dia

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021