Održana stručna obuka „Ecostruxure Machine Expert (bivši SoMachine). Softversko okruženje za razvoj aplikacija na Schneider Electric Modicon PLC-ovima za mašine“
02.10.2024

Strukovna komora elektro inženjera IKCG uspješno je organizovala stručnu obuku: „Ecostruxure Machine Expert (bivši SoMachine). Softversko okruženje za razvoj aplikacija na Schneider Electric Modicon PLC-ovima za mašine“

Predavanje je održano 2.oktobra 2024. godine u terminu od 10:00 do 14:00 časova. Događaj je realizovan uživo u sali Inženjerske komore Crne Gore, gdje je prisustvovalo 5 članova.

Učesnici obuke su imali priliku da se upoznaju sa sljedećim ključnim aspektima:

 

  • Osnovna funkcionalnost Ecostruxure Machine Expert softverskog okruženja – Učesnici su naučili kako koristiti ovaj softver za razvoj aplikacija na Modicon PLC-ovima, koji se koriste u industrijskim mašinama.
  • Programiranje PLC-a – Detaljno su obrađene tehnike programiranja PLC-ova (Programabilnih Logičkih Kontrolera), s posebnim osvrtom na korišćenje jezika kao što su Ladder, Function Block Diagram (FBD) i Structured Text (ST).
  • Integracija i komunikacija između uređaja – Učesnici su naučili kako integrisati različite uređaje i senzore sa Modicon PLC-ovima i kako omogućiti njihovu efikasnu međusobnu komunikaciju putem različitih industrijskih protokola.
  • Optimizacija performansi mašina – Predavač je objasnio kako korišćenje Ecostruxure Machine Expert može doprineti optimizaciji rada industrijskih mašina i automatizaciji proizvodnih procesa.
  • Primjeri iz prakse i demonstracija – Kroz konkretne primjere iz prakse, učesnici su imali priliku da vide kako se softver koristi u stvarnim industrijskim okruženjima.

 

Ova obuka omogućila je učesnicima da steknu praktično znanje o modernim alatima za automatizaciju i unapređenje industrijskih sistema.

Predavanje je održao Boban Dejanović ispred Schneider Electric.

Prisustvo ovom događaju donijelo je učesnicima 2 boda (stručno područje).

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021