IKCG KAO PARTNER NA ADRIA SECURITY SUMMIT 2024
17.10.2024

Adria Security Summit je jedinstvena godišnja konferencija i izložba jadranske regije, komercijalne sigurnosti, cyber sigurnosti, IoT-a, ICT-a, pametnih rješenja, automatizacije i mobilnosti.  Samit, koji je ove godine održan u Sarajevu 9. i 10. oktobra, okupio je neke od najuspješnijih i najinovativnijih menadžera kompanija iz cijelog svijeta i regiona 3000 učesnika, 160 izlagača i 60 prezentacija iz 50 zemalja. Obradio je na više načina savremene sigurnosne i tehnološke izazove.  

Događaj je bio prilika da se upoznamo sa novim trendovima, uslugama i proizvodima u nizu vrhunskih industrija. Okupio je najuspješnije industrijske profesionalce iz regiona, Evrope i šire. Doprinio je proširenju vidljivosti mnoštva brendova, povezujući  sa vrijednim profesionalcima iz vezanih oblasti.

Predstavljene su specifične vještine, najbolje prakse i predložene strategije za primijenu u stručnom poslovanju. Samit je pružio priliku za razmjenu vrijednih informacija među kolegama i stručnjacima i promociju ideja za razvoj pravih rješenja za različite potrebe poslovanja.

Prisutni su bili sigurnosni menadžeri velikih sistema i kompanija kritične infrastrukture, transportnog i saobraćajnog sektora, zdravstva, finansijskog sektora, obrazovanja, maloprodaje, sektora usluga i javne uprave. U svijetu rastućih sigurnosnih prijetnji i jasne potrebe za zaštitom imovine i zaposlenih u kompanijama, menadžeri sigurnosti često djeluju kao posljednja linija odbrane. Sve veći izazovi i sve sofisticiraniji napadi stvaraju potrebu za stalnim učenjem o novim tehnologijama i metodama zaštite. Za krajnje korisnike opreme i sigurnosnih sistema, kao i ključne učesnike u industriji, Samit predstavlja veoma vrijednu biblioteku znanja o inovacijama na sigurnosnom tržištu i budućim sigurnosnim trendovima.

Među prisutnima na Samitu su bili:

Kupci i donosioci odluka odosno veliki broj vlasnika kompanija i ključnih donosilaca odluka iz malih i srednjih preduzeća koji imaju ulogu planera razvoja bezbednosti i zaštite korporativne imovine i zaposlenih, kao i predstavnika državnih bezbednosnih agencija i lokalnih i regionalnih organa uprave. Tematska raznolikost, dugogodišnje iskustvo i znanje koje su ponudili renomirani govornici i učesnici iz cijelog svijeta i regiona, kao i veliki izložbeni prostori bili su prilika donosiocima odluka da zaključke i preporuke iznesene na Adria Security Summitu ugrade u svoje planove.

Instalateri i sistem integratori – jer uspješna prodaja direktno zavisi od dobro izvedene instalacije i sistemske integracije. Samit je ugostio veliki broj profesionalnih i licenciranih instalatera koji su imali priliku da razmijene praktična iskustva, razgovaraju o problemima i rješenjima prilikom instalacije sigurnosnih sistema, interoperabilnosti u različitim industrijskim segmentima, uticaju standarda itd.

Konsultanti i planeri - Savjetovanje o sigurnosnim sistemima je proces koji se sastoji od niza progresivnih koraka počevši od procjene sigurnosnih rizika. Analiza rizika identifikuje zahtjeve projekta i idejnog rješenja sigurnosnog sistema. Uspješnost sigurnosnog sistema projekta zavisi od njegovog detaljnog koncepta i dizajna, pripreme projektnih specifikacija i definisanog budžeta. Fokus predavača je bio upravo na važnosti procjene rizika, profesionalnog dizajna instalacije i adekvatnog odabira opreme.

Proizvođači - Maloprodajni lanac ne može funkcionisati bez svoje primarne, neizostavne komponente – proizvođača sigurnosne opreme. Tokom Samita, izložbeni prostora su se koristili za gostovanje brojnih globalno značajnih kompanija koje su detaljno predstavljale svoje proizvode i ponudile ključne elemente svakog uspješnog poslovanja – informacije. Segmenti proizvodnje koji su predstavljeni na Samitu su: video nadzor, kontrola pristupa, protivprovalna, protivpožarna sigurnost, mehanička zaštita i sigurnost podataka.

Dileri i distributeri - vodeći regionalni distributeri i ovlašteni dileri. Uspostavljanjem direktnog kontakta sa proizvođačima i kupovinom njihovih proizvoda, distributeri djeluju kao nezaobilazna veza sa instalaterskim i integratorskim kompanijama i krajnjim korisnicima. Opseg usluga koje nude distribucijske kompanije je širok i uključuje davanje informacija o proizvodima, provođenje procjena i pružanje tehničke podrške i postprodajnih usluga.

Uključivanjem u Samit na nivou partnera, Komora je plasirala svoje promotivne kapacitete i tim djelovanjem obezbijedila svojih članovima besplatne ulaznice za Samit i sve nabrojane jedinstvene prilike za edukaciju i evantualnu poslovnu saradnju. Osim toga učešće na Samitu je vrednovano, shodno Pravilniku, sa dva boda. Animirano je i prijavljano je 112 članova.  

Događaj je bio prilika za ostvarivanje mnogobrojnih kontakata u svrhu bogatije realizacije edukativnih i promotivnih kapaciteta Komore.

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021