79th ECCE Generalna Skupština 9-11 Oktobar 2024, The BIM Conference – Atina, Grčka
17.10.2024

79th Generalna skupština Evropskog savjeta građevinskih inženjera, održana je 9-11 oktobra 2024, godine u Atini, Grčka. Mr Olga Radulović, dipl.građ.inž. je učestvovala na ExBo meeting-u, 79th ECCE General Meeting 9-11 oktobar 2024. god. i BIM Conference – Atina, Grčka, u svojstvu člana Izvršnog odbora ECCE-a i Nacionalnog delegata Generalne Skupštine ECCE-a.

Rad ExBO ECCE–a kao i rad Generalne Skupštine i Konferencije se odvijao prema Agendi koja je u prilogu Izvještaja. Domaćin događaja je bila Komora Grčke – Technical Chamber of Greece.

U radu 79. Generalne Skupštine ECCE-a učestvovalo je više od 25 delegata iz zemalja članica ECCE-a kao i pozvani gosti iz Inženjerske asocijacije mediteranskih zemalja (EAMC), Evropskog savjeta inženjerskih komora (ECEC), Inženjerske Komore iz Španije i Italije.

Prisutni delegati i gosti su pozdravljeni od strane predsjednice Komore Grčke koja je u svojoj pozdravnoj riječi istakla važnost održivosti u građevinarstvu. 

Predsjednik ECCE-a je u svom izlaganju prisutne delegate upoznao sa dosadašnjim aktivnostima koje je IO ECCE-a uradio. Istakao je saradnju i aktivnu angažovanost ECCE i ECEC sa Evropskom Komisijom u vezi definisanja zajedničkog okvira za obuku za građevinske inženjere. Sprovedene ankete koje su urađene među članovima obje organizacije dale su dobre rezultate u cilju definisanja smjernica za dalje razgovore gdje je u fokusu inženjer.
Naveo je aktivnosti koje se odnose na Građevinski forum, Savez za izgradnju 2050. Istakao je da građevinski inženjeri prednjače u rješavanju klimatskih vanrednih situacija i izazova sa kojima se suočava naša planeta i društvo i da je neophodna promjena u pristupu projektima. Potrebno je visoko kvalitetno obrazovanje za inženjere i ECCE će u saradnji sa partnerskim udruženjima nastaviti da radi u tom pravcu obezbjeđujući osnovne uslove za inženjere.
Istakli su se napori da se proširi članstvo ECCE-a koji su u toku i to diskusije sa Italijom, Španijom, Njemačkom i drugim evropskim zemljama koje odražavaju ECCE posvećenost njegovanju saradnje i razmjene znanja među evropskim građevinskim inženjerima. S toga su posebno pozdravljeni predstavnici Španije i Italije koji su bili gosti na ovoj Skupštini, kako bi sagledali da se što prije pridruže ECCE članovima.

Prezentovane su dosadašnje aktivnosti koje su počele krajem 2023. god. za pripremu ECCE projekta, odnosno update knjige „Civil Engineering Profession in Europe“ i dogovorili su se dalji koraci za pripremu ovog izdanja čiji završetak je planiran za drugi kvartal 2025. god. kao i obaveze zemalja članica koje daju i koje će dati svoj doprinos u pripremi i izradi ovog izdanja. Poslednje aktivnosti na pripremi i objedinjavanju podatka se moraju završiti do kraja 2024. god., pa su zemlje članice u obavezi da dostave tražene podatke putem anketa koje su blagovremeno dostavljane od radnog tima ECCE-a.
Po svim tačkama agende 78. Generalne Skupštine bile su korisne diskusije između predstavnika zemalja članica.
Izvršni odbor ExBO ECCE je sumirao svoj rad za mandatni period 2021-2024. god. i poželio novoizabranim kolegama da nastave započete aktivnosti i unaprijede rad ExBO u narednom periodu.
Delegati su upoznati sa predloženim kandidatima i sa procedurom za realizaciju izbora Izvršnog odbora ECCE-a koji su se realizovali na 79. Generalnoj Skupštini u Atini.
Izabran je Novi ExBO ECCE 2024-2027 i predstavnici su: Kipar – predsjednik ExBO ECCE-a, Austrija – bivši predsjednik, Malta – novoizabrani predsjednik, Velika Britanija, Portugalija, Hrvatska, Grčka i Latvia.
80. Generalna Skupština ECCE-a će se održati 19-21. marta 2025. god. u Madeiri, Portugalija, u organizaciji asocijacije građevinskih inženjera Portugalije.
Takođe, predstavnik zemlje članice iz Hrvatske predstavio je delegatima Skupštine kandidaturu da se 81. ECCE Generalna Skupština održi u oktobru 2025. god. u Splitu, Hrvatska, i da će blagovremeno dostaviti sve potrebne informacije.

Svi delegati Generalne skupštine ECCE su uzeli učešće na značajnoj BIM konferenciji, kao i sesijama povodom 100. godišnjice Komore Grčke.

Na konferenciji je istaknut dosadašnji razvoj u građevinarstvu u Grčkoj, značaj obrazovanja, promovisanje prenosa znanja, regulatorne mjere i vještina razvoja u promovisanju održivog u praksi, angažovanje profesionalne zajednice kao i međunarodna perspektiva. Posebno je naglašeno da je potrebno dati prioritet održivosti i integrisati tokom čitavog životnog ciklusa materijala u cilju stvaranja efikasnih i ekološki prihvatljivih objekata.

 

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021